Zadie Smithová - Bílé zuby

Bílé zuby

Nakladatel: BB art 2003
Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

Pozoruhodná prvotina mladé britské autorky, připomínající knihy Charlese Dickense a Salmana Rushdieho. Je dokladem přirozeného vypravěčského talentu a plně vyzrálého výrazu, vzdělanosti a moudrosti ulice, výrazu nestoudného a současně filozofického. Vítězka ceny Guardianu za prvotinu roku, Whitbreadovy ceny Prvotina roku 2000 a Pamětní ceny Jamese Taita Blacka za beletrii.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Ona je neuvěřitelná, ročník 74, narozená v Londýně, a ví toho tolikrát víc než já, koupil jsem si ji (tu knihu!) na podzim v londýně a hned zhltnul. Kniha je vtipná a tolik připomíná opravdové životní situace a rozhovory, mezi přáteli, mezi dětmi a rodiči, neuvěřitelně zábavná a vtipná, s bohatým jazykem, inspirující na každé stránce, zároveň...
Více
Jen málokdy člověk narazí na knihu, která kombinuje živelné (a dost možná autorčiným mládím dané) vyprávění lidských příběhů se zamyšlením o identitě cizích lidí (ať už Bengálců nebo Jamajčanek) v cizí zemi. A do toho všeho se ještě otře o genetické inženýrství a 2. světovou válku (kterou pojímá až v patrickoryanovském duchu)... Bravo, Zadie Smithová!
Bílé zuby napsala Zadie Smithová v pouhých 23 letech, její pozorování života je však velmi vyspělé. Román sleduje dvě multikulturní rodiny žijící v Londýně: rodinu Bangladéšana Samáda Iqbala a Brita Achibalda Jonese, jenž se ožení s Jamajčankou. Osudy členů těchto rodin se různě proplétají, řeší se vztahy manželské, sourozenecké a jinak rodinné....
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Literatura

(...) Záběr románu je velkolepý a autorce by v době vydání (2000) sotvakdo hádal pětadvacet let. Nezkušenost se projeví pouze v závěru, kde se mají splést a rozuzlit linky příběhu: tady Smithová mnohé nedořekne, vyvlékne se z vyhrocení osudu některých postav. Přesto superlativy, jež román provázejí, přehánějí jen málo - a čeští (nejen) debutanti z knihy zjistí, že dobrá kniha předpokládá vedle talentu i usilovnou nimravou dřinu.

Záblesky zubů

V českém překladu vyšel úspěšný román mladé britské prozaičky.
Celá recenze

Záblesky zubů

(...) Zadie Smithová zaujme jak temperamentním vypravěčským stylem, tak přehršlí vtipných, nezřídka nelítostných postřehů k současnému malströmu otázek a problémů globalizovaného světa. Neméně důležité je, že tyhle dvě složky dokáže promítnout do všedních příběhů obyčejných lidí, jejichž osudy jsou konfrontovány s chaotickým, neuchopitelným vírem moderní historie. Bílé zuby jsou románem o pohybech současného světa, o jeho propletených kořenech. O hledání a ztrácení identity v postkoloniální době, o stejnosti a jinakosti, o bezbřehém náboženském fanatismu a chladném vědeckém a ateistickém skepticismu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Bílé zuby
Autor:
Smithová, Zadie
Nakladatel:
BB art
EAN:
9788073410476
ISBN:
80-7341-047-8
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Originál:
White Teeth
Překlad:
Nováková, Yvetta
Popis:
1× kniha, vázaná, 429 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 21 cm
Rok vydání:
2003