Jan Balabán - Jsme tady

Jsme tady: Příběh v deseti povídkách

Nakladatel: Host 2006
Rozebráno
179 Kč
pohlídat

Anotace

Jednou z nejvýraznějších literárních událostí posledních let se bezesporu stala povídková kniha Jana Balabána Možná že odcházíme. Byla nominována na Státní cenu, zvítězila v anketě Lidových novin o Knihu roku 2004 a v roce následujícím získala i cenu Magnesia Litera za prózu. Autor se stal od té doby v literatuře pojmem, a tím větší očekávání...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jsme tady aneb Jak se uvolnit na okraji smrtelné propasti

(...) Křeč života nakonec vždy povolí, zvěstují utěšujícím tónem vyprávěči příběhů Jana Balabána. Spasma mizí a po něm přichází uvolnění nového začátku, shrnutého do osudového setkání času a místa. Jsme tady. Navždy. Ale kdo se k této větě v životě dostane, a kdo jí skutečně uvěří.

Jsme tady

Jak již podtitul nové knihy napovídá, navzdory vnější formě povídkového souboru se jedná o dílo v mnoha směrech sepjaté a celistvé – jednotlivé texty v něm obsažené sjednocuje nejen stránka tematická, jak bývá často zvykem, ale též rovina postav, procházejících obvykle hned několika povídkami.
Celá recenze

Když bytí znamená naději

Balabán v novince potvrzuje především dvě věci. Jednak, že v předchozích knihách našel silné téma, které může dál rozvíjet, a jednak v ní opět proklamuje bytostné rozpoložení povídkáře. Toto tvrzení je ovšem nutné brát s rezervou, protože v knize Jsme tady se ryzí povídky spojují v načrtnutý, nikoli striktně koherentní příběh.
Celá recenze

Jsme tady, smíření

Tvorba Jana Balabána má v mnohém výsadní postavení, a to nejen v kontextu současné české literatury. Nová kniha Jsme tady je sice potvrzuje, avšak dojem z ní je tíživější a rozpačitější než z ceněné Možná že odcházíme. (...)

Jsme tady a bolí nás to

(...) Próza Jsme tady ale není jenom souborem existenciálních tragédií a jejich tu více, tu méně zdařilých analýz. Za prvé proto, že na rozdíl od dějin 20. století se Jan Balabán svých postav dotýká se zvláštní něhou a soucitem - zůstává jim nablízku i přes veškeré temné odstíny, které se v nich usadily.
Za druhé z důvodu sugestivního rytmu díla: přesné a citlivé popisy obrazů, kterými jednotlivé postavy samy anebo v dialogu procházejí, střídají "pomalé" pasáže, takřka esejistické bloky, v nichž autor přemítá nad duchovní vyprahlostí světa. A konečně: Balabánova nová kniha má intenzívní metafyzický náboj -i sebenepatrnější "bolest pod obloukem žeber" se tu rázem otiskne do věčnosti...

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jsme tady
Autor:
Balabán, Jan
Nakladatel:
Host
EAN:
9788072942077
ISBN:
80-7294-207-7
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 196 stran, česky
Rozměry:
14 × 20,5 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)