Ambrose Bierce - Zabit u Resaky

Zabit u Resaky

Nakladatel: Toužimský a Moravec 2007
Rozebráno
167 Kč
pohlídat

Anotace

Výbor povídek originálního amerického spisovatele přelomu 19. a 20. století (1842-1913)se soustřeďuje na dvě oblasti jeho tvorby - povídky z války Severu proti Jihu, kde sám bojoval a povídky černého humoru až morbidně strašidelné, v nichž navazoval na tvorbu E. A. Poea. Tento výbor vychází v překladech Jana Zábrany a Mikuláše Moravce.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Děsivé obrazy starého gringa

(...) Carlos Fuentes napsal na základě Bierceova osudu román Starý gringo a v jeho filmové verzi si Bierce s úspěchem zahrál Gregory Peck. Z toho plyne, že Ambrose Bierce byl jako "těžký frajer" oceněn, zatímco jeho důležité dílo se sto let po jeho smrti zmítá mezi živořením a zapomněním. Tak to někdy chodí, ale je to škoda. Bierce by si zasloužil kompletní překlad do češtiny, a nejen tenhle náhodný editorský výstřel. Přesto ale dík aspoň za Zabit u Resaky.

Úšklebek nad civilizací

(...) Podíváme- li se na knihu Zabit u Resaky jaksi izolovaně - tj. bez ohledu na to, které texty již česky vyšly a které vyjít mohly - , pak je třeba říct, že je skvělá, a pokud po ní sáhne čtenář, který Bierceovy povídky dosud nezná, rozhodně nebude zklamán. Bierce je drsný, pronikavě inteligentní a nemilosrdný. V jeho textech není prostoru pro nějaký patos, nabubřelé řeči o hodnotách a ideálech, zato dosti brutálně nabízí pohled na život z jeho temné stránky. Nekritizuje, nesupí vztekem, jen předkládá jednu scénu za druhou. A ono to leckdy stačí.

Generál hořkého bonmotu se vrací

(...) Kniha zahrnuje horory (Zabedněné okno) i groteskní skazky (Hřebelcovaná kráva), už titulem však akcentuje líčení války Severu proti Jihu, jejíchž bitev se Bierce zúčastnil jako průzkumník a kreslič map. V 80. letech předminulého století je rekonstruoval stylem, kvůli kterému k němu dodnes chodí pro předlohy filmaři.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zabit u Resaky
Autor:
Bierce, Ambrose
Nakladatel:
Toužimský a Moravec
EAN:
9788072640874
ISBN:
978-80-7264-087-4
Doporučená prodejní cena:
185 Kč
Originál:
In The Minds of Life a The Collested Writings of Ambrose Bierce
Překlad:
Moravec, Mikuláš a Zábrana, Jan
Popis:
1× kniha, vázaná, 238 stran, česky
Rok vydání:
2007 (1. vydání)