Miloš Mendel, Bronislav Ostřanský, Tomáš Rataj - Islám v srdci Evropy

Islám v srdci Evropy: Vlivy islámské civilizace na dějiny a současnost českých zemí

Nakladatel: Academia 2008
Rozebráno
401 Kč
pohlídat

Anotace

Česká republika tvoří prostor, který byl v průběhu dějin ovlivněn islámem velice slabě. Islám a jeho stoupenci se k nám dostávali vždy spíše zprostředkovaně a české dějiny ani národní kulturu bezprostředně neovlivňovali. V tomto ohledu jsme v Evropě raritou. Tím spíše platí: Chceme-li se považovat za součást multikulturní demokratické Evropy,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Český dům míru

(...) Svým stylem, formou, četnými ilustracemi a absencí poznámkového aparátu se blíží spíše populární četbě. Mimo to je knihou do jisté míry angažovanou, která se snaží českou společnost navést k tolerantnějšímu, ale i zasvěcenějšímu přístupu k islámu. Autoři to prozrazují nejen mezi řádky, ale otevřeně i přímo v úvodu, kde tvrdí, že vyrovnání se s přítomností islámu je podstatnou součástí procesu adaptace na soužití s celou multikulturní Evropou.

Literární kapsář

(...)Islám v srdci Evropy, v níž se pokoušejí opravit vžité stereotypy vnímání islámského světa. Většina z nich má původ hluboko v minulosti a převážně vycházejí z různých lidových báchorek a polopravd. Autoři přesvědčivě dokazují, že v průběhu různých křesťansko- islámských válek nebyli ani jedni lepší nebo horší, že drastické metody používaly obě strany a například trvalé uchycení islámu na Balkáně spoluzavinila kacířská srbská šlechta (bogomilská hereze), která na svou obranu před bosenským králem Štěpánem pozvala Turky a pak hromadně přestupovala na jejich víru. Autoři dále sledují stopy islámu v českých zemích a také různé evropské polemiky o jeho vlivu na evropskou současnost.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Islám v srdci Evropy
Autor:
Mendel, Miloš, Ostřanský, Bronislav a Rataj, Tomáš
Nakladatel:
Academia
EAN:
9788020015549
ISBN:
978-80-200-1554-9
Doporučená prodejní cena:
445 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 504 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)