Petr Ginz - Návštěva z pravěku
Snížená cena

Návštěva z pravěku

Nakladatel: Nakl. Franze Kafky 2007
Rozebráno
45 Kč
pohlídat

Anotace

Tento unikátní rukopis – inspirovaný Petrovým nejoblíbenějším spisovatelem Julesem Vernem – zaujme jak napínavou zápletkou se šťastným koncem, tak bohatou fantazií, vírou v dobro a spravedlnost i bohatým, v mnohém zvláštním jazykem. A přirozeně tragickým osudem svého autora. Autorem předmluvy je Arnošt Goldflam.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Dvanáctiletý autor, který o čtyři roky později zahynul v plynové komoře, upozorňuje v této "verneovce" (předstírá, že jde o nalezený rukopis Julese Vernea), že o 50 let dříve se v Belgickém Kongu za vlády krále Leopolda II., děly podobné hrůzy jako za holokaustu během druhé světové války (na ty už v roce 1904 upozornil Mark Twain v Samomluvě krále...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Z Terezína do pravěku a zpět

(...) Je to pro dětského čtenáře poutavě napsaný příběh mající několikeré kouzlo. (...) Návštěva z pravěku je jeden z osmi románů, které napsal během krátkého života - a jediný se zachoval vcelku. Doprovodil ho vlastními barevnými kresbami.

Rasistická příšera

(...) Nyní se objevil i jediný Ginzův román, který byl dokončený a také se celý dochoval. Jmenuje se Návštěva z pravěku a třináctiletý autor jej napsal v přiznaném ovlivnění dobrodružnými příběhy Julese Verna: v předmluvě dokonce píše, že jde o dosud neznámý, nově nalezený rukopis slavného francouzského romanopisce. Psán byl rukou a doplněn autorovými ilustracemi, které ve shodě s tehdejšími zvyklostmi napínavé literatury ke každé přiřazují část textu, k němuž se obrázek bezprostředně vztahuje. Vypráví o ohromné prehistorické nestvůře, která sužuje Kongo, ovšem - jak ostatně bývá ve verneovkách obvyklé - jde o důmyslný stroj určený zlotřilým rasistickým padouchem k ovládnutí nejen Afriky, ale poté i Evropy; analogie s nacismem je zřejmá.

Vyšla kniha chlapce z terezínského ghetta

(...) Ta věta jako by předznamenala i osud svého autora - židovského chlapce Petra Ginze, který prošel Terezínem a zemřel v šestnácti letech v plynové komoře v Osvětimi. Návštěvu z pravěku napsal ve třinácti letech ještě před transportem. Je kromě jeho deníků a kreseb jeho jediným dochovaným dílem. (...) "Začetla jsem se znovu do Návštěvy z pravěku. Obsahuje napínavý děj se šťastným koncem, jak také Jules Verne zvykal končit své romány. (...) Nepovažuji vydání knihy Petra Ginze jen za dokument pro badatele. Je to román pro děti, pro všechny s romantickou duší.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Návštěva z pravěku
Autor:
Ginz, Petr
Nakladatel:
Nakl. Franze Kafky
EAN:
9788086911144
ISBN:
978-80-86911-14-4
Doporučená prodejní cena:
300 Kč
Ilustrace:
Ginz, Petr
Popis:
1× kniha, vázaná, 156 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 18 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)