Kate Chopin - Probuzení

Probuzení

Nakladatel: Knižní klub 2008
Rozebráno
197 Kč
pohlídat

Anotace

Edna Pontellierová už šest let žije v konvenčním, ale navenek šťastném manželství. Má dva malé syny, krásný dům a manžela, který jí zajišťuje bezstarostnou existenci. Během prázdninového pobytu u moře však prožije romantický vztah s mladším mužem a zatouží být opět volná a sama sebou. Postupně odhazuje vše, co ji poutá se starým životem, ale...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Kate Chopin Probuzení

(...) Symbolický název románu evokuje probuzení hlavní hrdinky Edny Pontellierové, která žije ve zdánlivě spokojeném manželství a vlastně jí nic nemůže chybět. Jenomže Edna si připadá spoutaná, ačkoli zpočátku neví přesně, čím a jak by se z těch pout vlastně měla dostat. Při letním pobytu u moře je okouzlena mladším mužem a nechá se unést romantickými pocity, touhou po volnosti a úniku z manželství, který začne i realizovat. Na konci je však stejně nejistá jako na začátku: " Chci mít klid. Nikdo nemá právo snad kromě dětí ale přijde mi, že ani ony tedy připadalo mi " Konvence tehdejší doby jsou silnější a Edna ještě nemá dost odvahy úplně je překonat a vymanit se z nich. Román není psychologicky tak propracovaný jako např. díla jejího současníka Henryho Jamese, o to je však přístupnější a čtivější.

Americká žena se probouzí

(...) Přitom dnes je tato americká spisovatelka považována za jednu ze zakladatelek takzvaně ženské literatury - literatury psané ženami, určené ženám a o ženách pojednávající. (...) Nejdůležitějším prvkem románu je jemná a všudypřítomná ironie.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Probuzení
Autor:
Chopin, Kate
Nakladatel:
Knižní klub
EAN:
9788024220802
ISBN:
978-80-242-2080-2
Doporučená prodejní cena:
219 Kč
Originál:
The Awakening
Překlad:
Kunová, Jana
Popis:
1× kniha, vázaná, 192 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)