Miroslav Zahrádka, kol. - Slovník ...

Slovník rusko-českých literárních vztahů

Nakladatel: OFTIS 2008
Rozebráno
225 Kč
pohlídat

Anotace

Rozsáhlý slovník, čítající více než 300 hesel, která obsahují české překlady časopisecké i knižní, překladatele každé této publikace, dále divadelní inscenace, televizní adaptace, rozhlasové pořady, filmové adaptace, realizované našimi filmaři a také recenze, stati, monografie, výstavy věnované příslušnému spisovateli.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Univerzálnost vztahů

(...) Tři sta dvacet stran nového SLOVNÍKU RUSKO-ČESKÝCH LITERÁRNÍCH VZTAHŮ připomíná úsporné monitorování úlohy překladatelů ruské literatury v našem kulturním povědomí. Navíc podle slov vedoucího autorského kolektivu prof. PhDr. Miroslava Zahrádky, DrSc. poskytuje "... pokud možno celkovou představu o českém vnímání ruských autorů v širokých univerzálních souvislostech". Význam knihy podtrhl její křest velvyslancem Ruské federace v ČR Alexejem Fedotovem spolu s M. Zahrádkou a předsedou České asociace rusistů Mgr. Jiřím Klapkou za účasti autorského kolektivu, literárních vědců a hostů. (...) Ze Zahrádkový hutné předmluvy upozorňuji zejména na přehled dlouhé historie rusko- českých literárních vztahů a na jejich vývoj v několika stadiích počínaje obrozeneckým hnutím (J. Jungmann, F. L. Čelakovský a další). Velká vlna zájmu o ruskou literaturu a mimořádně velká kritická reflexe, která se už nikdy nebude opakovat, přišla na začátku 20. století.

Putování po stopách ruských spisovatelů

(...) "V publikaci lidé najdou informace, které zatím žádný jiný slovník nepřinesl. Dozvíme se například jaké filmy u nás vznikly na základě ruského literárního díla, jaké ruské inscenace se hrály v divadlech, vysílaly v televizi či rozhlase a jaké výstavy lidé uspořádali k významným jubileím týkajících se ruských spisovatelů," vyjmenovává recenzentka díla Alena Burešová.

Slovník nejen pro každého rusistu

(...) I přes všechny vznesené a dobře míněné výhrady, je nový Slovník rusko-českých literárních vztahů - jak patrno - více než užitečným dílem, které se může stát frekventovanou odkazovou publikací nejen českých rusistů, studentů a jejich učitelů, ale všech, koho ruská literatura zajímá. A to je takřka každý vzdělanější Čech, byť ne vždy to dává otevřeně najevo.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Slovník rusko-českých literárních vztahů
Autor:
Zahrádka, Miroslav a kol.
Nakladatel:
OFTIS
EAN:
9788074050053
ISBN:
978-80-7405-005-3
Doporučená prodejní cena:
250 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 320 stran, česky
Rozměry:
15 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)