Lubomír Slavíček - Sobě, umění, přátelům

Sobě, umění, přátelům: Kapitoly z dějin sběratelství v Čechách a na Moravě 1650–1939

Nakladatel: Barrister & Principal 2008
Rozebráno
195 Kč
pohlídat

Anotace

Obsáhlá a obrazově bohatě vypravená kniha je vyvrcholením autorova mnohaletého zájmuo problematiku sběratelství, který se datuje od jeho vysokoškolských studií a který významně ovlivnilo jeho bezmála dvacetiletého působení v Národní galerii v Praze. Od publikace Sběratelství (Praha 1983) představuje první souhrnné zpravování poznatků o výsledcích a...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Sbíral, sbírá, sbírali

(...) Výběr kapitol, jasné členění zjevných odlišností mezi českým a moravským prostředím, mezioborové prolínání historie a dějin umění a zejména zdůraznění plynulého a kontinuálního vývoje sběratelství a mecenátu jako výrazných fenoménů kulturních dějin bez obvykle zavádějícího členění na jednotlivá historická, případně umělecká období činí z knihy nejen skvělou syntézu, ale i výrazný metodologický počin, který se jistě stane nedílnou součástí moderní české uměleckohistorické literatury. Díky srozumitelné formě i velkoryse pojaté grafice má však kniha všechny předpoklady k tomu, aby oslovila i širokou veřejnost. Pokud je možné označit některé knihy za nadčasovou událost, pak k nim Slavíčkovo Sobě, umění a přátelům jistě patří.

Časy se mění, umění přetrvává

(...) Čtenář monografie Sobě, umění, přátelům může sledovat, jak vznikaly šlechtické sbírky na našem území v době, jež si zakládala na demonstraci bohatství a moci. Umění, jaké si mohl dovolit jen málokdo, k takovému účelu sloužilo znamenitě. Kniha dává možnost poznat, jak vzácná díla přecházela z jednoho majetku do druhého, jak zakladatelé vtiskovali sbírkám určitý rámec a podobu, kterou další generace buď držely, nebo naopak rozšiřovaly či dramaticky měnily. Autor snesl řadu důkazů o tom, jakým způsobem šlechtici při budování sbírek podporovali současné umělce.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Sobě, umění, přátelům
Autor:
Slavíček, Lubomír
Nakladatel:
Barrister & Principal
EAN:
9788087029220
ISBN:
978-80-87029-22-0
Doporučená prodejní cena:
195 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 376 stran, česky
Rozměry:
21 × 26 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)