Mark Slouka - Viditelný svět
Snížená cena

Viditelný svět

Nakladatel: Paseka 2008
Rozebráno
44 Kč
pohlídat

Anotace

Román Čechoameričana Marka Slouky o hrdinství, zradě a osudové lásce má šanci stát se výrazným objevem letošní literární sezóny. Jeho vypravěč, syn českých emigrantů v Americe, pátrá po smrti rodičů v Čechách po záhadné milostné epizodě v životě své matky, jež v době protektorátu navždy osudově poznamenala vztah mezi ní a jeho otcem. Jak postupně...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Velmi dobrá knížka, zvláštně nenápadným způsobem těžká. Mne osobně se četla dost pomalu (ač jsem jinak rychločtenář) - co chvíli mne něco zastavilo a donutilo k zamyšlení.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Sloukův Viditelný svět

(...) Slouka rozhodně není neznalým autorem a kompozičně má nová kniha parametry prvotřídního kasovního trháku. V mozaikovitě členěném příběhu spojuje své zážitky dítěte českých emigrantů v USA s pátráním po dávném milostném vztahu, jejž měla jeho matka těsně před emigrací během druhé světové války, a do toho brilantně zaplétá novelu v románu - vyfabulovanou představu onoho vztahu a jeho souvislost s atentátem na Heydricha. Nic v jeho novém díle není přebytečné. Každá osoba nachází své místo v příběhu, každé pípnutí lesního ptactva má významové zabarvení. Titul nové knihy napoví, proč tomu tak je. Autor jej naprosto vyčerpal, aby i tomu největšímu zoufalci bylo jasné, v čem tkví jeho kouzlo. Krajina, zvířectvo, dokonce i počasí jsou jen nástrojem k vyprávění. Protože viditelný svět vždy mluví o skutečnosti, jež nám zůstává skryta. Tento druhý svět nabývá mnoha podob: minulost rodičů, pomalé skřípání kol osudu, projevy boží existence, základ vlastní identity.

Příběhy lásky a smrti jsou věč

(...) "Román využívá málo zřetelné možnosti epického vyprávění, paměti a touhy Odhaluje to, co zůstává často skryté v podtextu tvůrčích postupů. A zřídkakdy se stává, že vás trefně vystavěná kniha zasáhne přímo do srdce. Sloukův druhý román se neptá jen po smyslu hlavního tématu, po vztahu mezi historií a současností. Je zároveň strhujícím příběhem lásky." Viditelný svět se pohledem mladší generace dívá na prožitky těch, kdo za 2. světové války bojovali proti nacismu. Snaží se je pochopit, a tím jim vzdát i hold. A zároveň poskytnout čtenáři dostatek prostoru pro vlastní prožitek.

Láska, válka, atentát

(...) Román je rozdělen na tři části: Nový svět - vzpomínky, Praha - intermezzo, kdy se vypravěč přesouvá do Čech, a pak přichází samotný Román - 1942. A potvrzuje se vlastně to, co bylo zřejmé již při četbě Ztraceného jezera. Totiž že autor je silný v popisu přírodních scenérií a v evokaci zasutých vzpomínek, i když se jimi někdy opájí možná až přespříliš. I ve Viditelném světě je však nakonec zajímavější zachycení "obyčejné" noční cesty lesem než parašutisté v kryptě.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Viditelný svět
Autor:
Slouka, Mark
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071858577
ISBN:
978-80-7185-857-7
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Překlad:
Pellar, Rudolf
Popis:
1× kniha, vázaná, 228 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)