Zdeněk Míka - Zábava a ...

Zábava a slavnosti staré Prahy

Nakladatel: Ostrov 2008
Rozebráno
441 Kč
pohlídat

Anotace

Autor této pozoruhodné, celobarevné, reprezentativně a dárkově vypravené knihy, historik PhDr. Zdeněk Míka, zve čtenáře na unikátní výpravu do minulosti, aby je v širokém a znalostně hlubokém záběru seznámil se zábavami a slavnostmi našich předků v Praze. Jde o období od konce 18. do začátku 20. století, kdy se Praha významně proměňovala a kdy...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Zrcadlo naší zábavy

(...) Přesto však často tíhneme k představě, že staří Pražané se v létě spořádaně procházeli po Stromovce a v zimě sedávali u kamen a předčítali si z kalendářů. Rozsáhlá a obrazově bohatě vybavená publikace Zdeňka Míky je představuje ve zcela jiné podobě: jako milovníky zábav všeho druhu od kočovných zvěřinců a kabinetů kuriozit přes šantány a kabarety až po zimní bruslení na Vltavě. (...) V ruce máte knihu, která nastavuje zajímavé zrcadlo našim vlastním zábavám. A dělá to přístupným způsobem - není zatížená textem a informace přináší díky dobovým dokumentům jaksi mimoděk.

Dříve se lidé bavili, my se bavit necháváme

(...) Srovnání někdejších způsobů zábavy s dnešní dobou tak pro nás nedopadne příliš dobře. Nejedná se samozřejmě o její formy, ty se pochopitelně neustále vyvíjejí; svým pradědům však můžeme závidět aktivní způsob, jímž se dokázali bavit. Řečeno lapidárně: dříve se lidé bavili, my se bavit necháváme.(...) Pokud je moderní člověk už líný pročítat odborné texty (jsou ovšem Míkou psány čtivě!), stačí si pozorně prohlédnout obrázky a získá utěšenou představu o způsobu trávení volného času v nenávratně zaniklém, ale ne zas tak dávném čase.

Jak se bavili Pražané? Zašli si třeba do šantánu

(...) O tom, jak se naši předci bavili v období od 2. poloviny 18. století až do vzniku Československa...Rozsáhlá publikace s velkým množstvím ilustrací, která obsahuje celkem šestnáct tematických okruhů, navazuje na úspěšnou výstavu Jak se Praha bavila, kterou uspořádalo Muzeum hlavního města Prahy v roce 2005.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zábava a slavnosti staré Prahy
Autor:
Míka, Zdeněk
Nakladatel:
Ostrov
EAN:
9788086289618
ISBN:
978-80-86289-61-8
Doporučená prodejní cena:
490 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 336 stran, česky
Rozměry:
21,5 × 31,4 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)