Iva Pekárková - Sloni v soumraku

Sloni v soumraku

Nakladatel: Millennium Publishing 2008
Rozebráno
251 Kč
pohlídat

Anotace

Iva Pekárková napsala knihu v českých literárních vodách velmi nezvyklou. Pro svůj příběh nepotřebuje mnoho místa ani času, vše zhustí do relativně krátkého období s malým počtem hrdinů. Ovšem co je na Slonech v soumraku jedinečné, to je psychologická analýza každé postavy. Autorka dokáže do morku kostí rozebrat důvody jejich chování. S humorným...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Nějaký čas poté, co se Iva Pekárková přestěhovala do Londýna, postrašila, že pověsí psaní na hřebík. Sice jsem tomu moc nevěřil, ale stejně jsem měl trochu obavy. Obavy byly zbytečné. Život a zážitky v nejkosmopolitnějším evropském městě musí být silná inspirace. Námět na Ivinu nejnovější knihu Sloni v soumraku dozrál taky právě tam.

Na tuhle...

Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Milion přikázání Obřího Klitorisu

(...) Iva Pekárková dokázala šťavnaté téma náležitě podat pomocí drsného výraziva neostýchajícího se ani nejintimnějších podrobností. Nicméně z jejího příběhu, jakkoli je podán s humorným nadhledem, jaký je autorce vlastní, vane jistá bezútěšnost nesmyslného lidského hemžení, které nakonec postrádá smysl a cíl a končí v bludném kruhu.

Sloni v soumraku

Nová kniha Ivy Pekárkové má skoro 250 stran, a přesto je jaksi stručná. Stručná nejlepším možným způsobem – nenudí. Přečte se jako jedna malina.
Jednoduchý příběh frustrované stárnoucí Britky, strávivší půlku života na zoufale monotematických mejdanech a druhou půlku v zoufale monotónním zaměstnání, a mladého Senegalce Amadoua Ouryho Dialla z kmene Fulani, navenek stoického flákače a uvnitř vším, co ho potká, překvapeného mládence, který si zvykne píchat turistky z Bílých zemí, protože je to jedna z mála možností, jak se ve své situaci zabavit a uživit, nepotřebuje složité kulisy. Vystačí si s realitou.
Próza má všechny znaky autorčina „klasického“ stylu, ale tentokrát postihuje svým záběrem samotné jádro neblahého stavu globalizované bílé civilizace, stejně jako neblahé jádro stavu neglobalizované civilizace africké. Činí tak nemilosrdně, bez předsudků a s přirozeným humorem, což se u nás pohromadě zase tak často nevidí. To vše plus průzračný stylistický nadhled dělá ze Slonů v soumraku dle mého opus, jímž se Ivě Pekárkové podařilo definitivně vystoupit z vlastního stínu a přiřadit se k významným evropským autorům.
Dlouho jsem byl přesvědčen, že její půl cestopis, půl reportáž Najdža – hvězdy v srdci zůstane jednoznačně nejlepším textem, jaký se jí podařilo napsat. Jsem rád, že v té věci můžu sám se sebou nesouhlasit.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Sloni v soumraku
Autor:
Pekárková, Iva
Nakladatel:
Millennium Publishing
EAN:
9788086201542
ISBN:
978-80-86201-54-2
Doporučená prodejní cena:
279 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 248 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 18,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)