Vladimir Nabokov - Mášeňka
Snížená cena

Mášeňka

Nakladatel: Paseka 2008
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

Nabokovův první publikovaný román, vycházející zčásti z autorových vlastních zážitků, se točí kolem milostného vztahu mezi emigrantem Lvem Glebovičem Ganinem a Mášeňkou, jeho někdejší první láskou. Když se Ganin, bezcílně se protloukající v polovině dvacátých let životem ruského emigranta v Berlíně, náhle dozví, že Mášeňka, nyní manželka Alfjorova,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Mášeňka čili život paměti

(...) I při kritickém pohledu, zbaveném jakékoli apriorní úcty k dnes už klasickému autorovi, je zjevné, že románový debut tehdy sedmadvacetiletého Vladimira Nabokova (1899 - - 1977) přesahuje kategorii literárních prvotin. Naopak už zde je v zárodečné, ale působivé podobě obsažen rejstřík autorských témat a motivů, které později úspěšně rozvine, celá jeho budoucí poetika. (...) Rané mistrovství Nabokov projevuje i v kompozici textu, která je matematicky přesná a vykazuje všechny rysy dokonale fungujícího literárního mechanismu - na rozdíl od pozdních děl ještě střídmého a důsledně realistického. Od první stránky, nabízející nápaditou expozici situovanou do lehce klaustrofobního a nezáměrně intimního prostředí výtahu, drží autor otěže zápletky pevně v rukách - vždy účelně, přesně, sebevědomě, bez jakékoli exhibice.

Román o vzrušující síle paměti

(...) Mášeňka je, snad ještě víc než jiné Nabokovovy romány, oslavou i zasvěceným průzkumem síly lidské paměti. Kromě pozitivní výkonnosti vzpomínky se zaměřuje i na to, co paměti uniká: "Paměť, jak víme, dokáže vzkřísit všechno, jen vůně a pachy nikoli; a přitom nic nevrátí minulosti život tak dokonale jako vůně, která se s ním kdysi pojila."

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mášeňka
Autor:
Nabokov, Vladimir
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859390
ISBN:
978-80-7185-939-0
Doporučená prodejní cena:
229 Kč
Originál:
Mašeňka
Překlad:
Dominik, Pavel
Popis:
1× kniha, vázaná, 116 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)