Zdeněk Mahler - New York

New York

Nakladatel: Albatros 2008
Zlatá stuha 2009

Rozebráno
449 Kč
pohlídat

Anotace

Město, které nikdy nespí. Velké jablko. Domov jazzu. Metropole světa. Nejameričtější a nejméně americké město zároveň. To všechno - a mnohem víc - je New York. Zachytit jej v jedné knize se zdá být nemožné - ale právě to se v knize New York daří Vladimíru Fukovi, jednomu z největších českých knižních ilustrátorů. Fukovy ilustrace i doprovodné...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Češi uhranutí New Yorkem

(...) Ale v New Yorku je to zcela jiný Mahler: swingující, výstižně aforizující, nepodbízející se zamýšlenému dětskému publiku, přitom mající je na paměti. Ta kniha absolutně není ideologická: Mahlerův úhel pohledu by se dal charakterizovat jako sympatizující údiv, jako zpráva o úkazu a snu. "O New Yorku se říká, že je jako poezie, která zhušťuje skutečnost, že je to tavicí kotel, že je to drúza, jež nemá budoucnost - podívat se do něj: ano, žít v něm: ne - kdo viděl New York, nemá už, kam by jel " píše Mahler na konci knihy.

New York viděný mistrovskou typografií

(...) Reeditovaná kniha má nepřehlédnutelný retrostyl. V roce 1964 by nejspíš nevyšla na tak kvalitním papíře, také v textu jsou drobné korekce (nechybí například zmínka o "Dvojčatech"), takže dokonalá replika to není. Ale všechno podstatné je autentické: ve své době velmi moderní bezpatkové písmo, barevná skladba a především Fukův kreslířský rukopis. Grafická pestrost, zdánlivá chaotičnost prolínání textu, kreseb a koláží, která imituje metropolitní ruch, přesně zapadá do tehdejší velmi vysoké úrovně české typografie - ostatně knižní produkce se v šedesátých letech stala útočištěm mnoha nerežimních výtvarníků.

Mahlerův a Fukův New York: Proč to nevydáš?

(...) Kniha spolu s ilustracemi tvoří jedinečně souznějící akord. I když jde o svého druhu průvodce, je to také kniha básnická. Mahler ovládá umění zkratky a metafory, má dar vyhmátnout podstatné jevy, odlišit je od těch pomíjivých a originálním způsobem je pojmenovat. Poezie, nápady i humor jsou obsaženy v textu i v ilustracích, dokonce tu najdeme i cosi, co by v duchu doby bylo možno chápat jako tzv. "konkrétní poezii" - a to jak v Mahlerově textu, tak ve Fukově ilustraci.

Jubilant Mahler nabízí New York

(...) Je to přátelský obraz města, v němž lidé desítek národností žijí svou každodenní realitu. Domov jazzu. Nejameričtější a nejméně americké město zároveň. Už v roce 1964 autoři věděli, že není proč se mu vysmívat nebo ho ideologicky kritizovat. Nakonec Fuka se do něj v exilu vrátil, aby v něm vydechl naposled.

New York uzavřený do knihy s atmosférou

(...) Je možné vtěsnat město New York do knihy? A je možné to udělat a zachovat kouzlo tohoto města měst? Zdeněk Mahler a Vladimír Fuka to dokázali v knize s příznačným názvem New York, která měla vyjít už v roce 1964, její všechny výtisky až na jeden jediný však komunistická státní bezpečnost zlikvidovala. (...) New York je krásná kniha, navíc má i svých sto kusů ve sběratelské edici.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
New York
Autor:
Mahler, Zdeněk
Nakladatel:
Albatros
EAN:
9788000022529
ISBN:
978-80-00-02252-9
Doporučená prodejní cena:
499 Kč
Ilustrace:
Fuka, Vladimír
Popis:
1× kniha, vázaná, 152 stran, česky
Rozměry:
21 × 24 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)