Helene Uri - Ti nejlepší z nás

Ti nejlepší z nás

Nakladatel: Knižní klub 2009
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Mladý jazykovědec Pal Bentzen je pohledný, charismatický a má před sebou slibnou akademickou kariéru. Jeho přímá nadřízená Edith Rinkelová je i v padesáti přitažlivá a ve svém oboru patří mezi špičku. Nová zaměstnankyně útvaru futuristické lingvistiky Nanna Klevová má neodolatelné kouzlo pro muže i ženy a pracuje na tajemném projektu, který možná...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Den otevřených dveří

Helene Uri je bezpochyby oblíbená spisovatelka, coby jazykovědná poradkyně je zavalovaná otázkami a jako přednášející zvána na široké spektrum akcí. Její zatím poslední román z univerzitního prostředí Ti nejlepší z nás (2006, česky 2008) vzbudil však kontroverzní reakce. Částečně proto, že jde do určité míry o román klíčový (někteří z akademických pracovníků Univerzity v Oslu se v knize poznali).
Celá recenze

Láska versus kariéra na akademické půdě

Současné norské spisovatelce Helene Uri (*1964) v letošním roce vyšel první román v českém překladu Ti nejlepší z nás odehrávající se v akademickém prostředí.
Celá recenze

Akademický pop

Proč do češtiny překládat román odehrávající se na norské katedře lingvistiky? Román, kde hlavní aktéři bádají krom jiného o budoucnosti norštiny v globalizovaném světě? Přinejmenším ze dvou důvodů.
Celá recenze

Akademický pop

(...) Pracovní kolektivy připomínající "sterilovanou konzervu ve stavu chronického botulismu", jak své působiště ohodnotí dvě postarší lingvistky, se totiž neomezují na akademickou půdu. A Uri dokáže (ne)kolegiální vztahy, dýky do zad a mechanismus šeptandy vylíčit opravdu zábavně. Možná ale úspěch knize zaručuje i fakt, že čtenář se špetkou škodolibosti může konstatovat, že mezi "těmi nejlepšími z nás" to po lidské stránce vypadá dost bledě a nehezky tu kvete průměrnost. Román Ti nejlepší z nás není suchý traktát ani velká literatura. Je to takový akademický pop. Autorka nezastírá, že si zápletku plnou intrik vypůjčila z červené knihovny. Jen závěr románu má k černobílému světu harlekýnek daleko a připomíná mnohem spíše konec detektivky, kde čtenář sice poskládá všechny dílky skládanky, jenže spravedlnost se ukáže jako povážlivě komplexní veličina.

Ti nejlepší z nás

(...) Patrně z této zkušenosti a bezesporu ze znalosti akademického prostředí čerpá i její próza Ti nejlepší z nás, když nahlíží do uzavřeného světa, kde mezi zdánlivě "nejlepšími z nás" bují kromě obvyklých pracovních vztahů, ambic a soupeření i nevraživost, závist a bezpáteřnictví. (...) Síla Helene Uriové tkví především ve vytříbené práci s jazykem, v obrovské slovní zásobě a schopnosti ji využít jako dokonalý nástroj. Přehnaně intelektuální prostředí je skrze jazyk ironizováno. Už díky výrazům jako sympatická větná syntax, univerzita trpící chronickým botulismem nebo fakultní modrá a pochopitelně díky autorčině talentu vystihnout podstatu minimálními prostředky stojí za to knihu přečíst.

Ti nejlepší z nás

„Tuto knihu jsem musela napsat,“ řekla po vydání románu jeho autorka Helene Uri. V době vydání se již plně věnovala literatuře a rozhodla se napsat knihu odehrávající se v prostředí největší norské univerzity, kde sama několik let působila na katedře fonologie.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ti nejlepší z nás
Autor:
Uri, Helene
Nakladatel:
Knižní klub
EAN:
9788024223438
ISBN:
978-80-242-2343-8
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
De beste blant oss
Překlad:
Vrbová, Jarka
Popis:
1× kniha, vázaná, 368 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,7 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)