Thomas Mann - Konec měšťanské epochy

Konec měšťanské epochy

Nakladatel: Dauphin 2009
Rozebráno
358 Kč
pohlídat

Anotace

Výbor z Mannovy rozsáhlé esejistiky o literatuře, filozofi i a hudbě je koncipován tak, aby reprezentoval pokud možno nejdůležitější estetická a ideová východiska autorovy celoživotní tvorby. Obsahuje jednak eseje o měšťanství a románu jakožto kulturně-historických fenoménech, jednak eseje věnované jednotlivým autorům, kteří měli na Manna zásadní...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Měšťan a jeho vášně

(...) Eseje Thomase Manna jsou spíš vyznání než úvahy. Až znepokojivý je nesoulad mezi jejich horoucím stylem a umanutostí, s níž se autor hlásí k měšťanství, které charakterizuje jako " střední polohu lidství". Ale napětí mezi výstředností jeho obdivu a ideálem středu, po němž snad skutečně touží, aniž by se k němu, pravý wagnerián, dokázal snížit, je pro Manna příznačné. (...) České vydání Mannových esejů dnes tedy umožňuje setkání s autorem, který se hlásil k tomu, že je třeba volit mezi etikou a estetikou, zároveň však s obdivuhodnou poctivostí a svědomitostí svoji volbu stále zpochybňoval - třebaže věděl, že žádnou volbu nemá. Jeho činem bylo slovo, jeho životem umění. A jeho bolestí snad bylo vědomí, že lidský osud určují dějiny, ale krása dějiny nezná. Překladateli Janu Honovi se podařilo vystihnout onu kombinaci emfáze, olympského shlížení na dějiny, dlouhého dechu a jisté pedanterie, která je pro Mannovy eseje příznačná.

Důkladný průzkum zániku

(...) Jedná se tu spíš o příležitostné proslovy, slavnostní řeči, jaké se v českém prostředí na tak vysoké, stylisticky vytříbené a myšlenkově bohaté úrovni nikdy nepěstovaly. Jistě, významné přednášky o kulturních jevech najdeme v díle F. X. Šaldy, Václava Černého i jiných výrazných osobností akademického prostředí, avšak role řečníka, jaké se ujímal Thomas Mann, byla zřejmě jiná. Spíš než profesorem poučujícím studentstvo stával se jakýmsi orákulem národní kultury. (...) Přestože Mann hojně využíval esejistický styl i v romanopisectví, představuje tento výbor svébytnou hodnotu, bez níž by byl obraz jeho myšlení neúplný. Mnohé zde zformuloval pregnantněji, než mu dovolovala fabulace.

Kniha poctivých omylů

(...) Leitmotiv svého uvažování, měšťanskou formu života, cítí Mann sice jako odsouzenou k zániku, leč věří, že jejímu sepětí s ideou humanity a lidského vzdělávání vůbec se lidský svět neodcizí zcela. Sám sebe charakterizuje jako měšťanského vypravěče, "který po celý život vypráví vlastně jeden jediný příběh: příběh odměšťanštění - ne však na cestě od měšťana k buržuovi či marxistovi, nýbrž k umělci, k umění, které je ochotno povznést se k ironii a svobodě". Ať už přemýšlí o komkoli, píše Mann hlavně o sobě. Jeho styl vychutnává široce založené humanistické periody s jistou dávkou nezbytné exaltace. Duchaplné paradoxy a bonmoty ho nechávají klidným.

Utrpení a velikost Thomase Manna

(...) Jako Němec si však Thomas Mann byl vědom, že "poslední půlstoletí zažilo úpadek lidství, nejděsivější kulturní propad, ztrátu vzdělání, slušnosti, smyslu pro spravedlnost, ztrátu věrnosti, víry i té nejprostší spolehlivosti". Studená válka a její projevy jako maccarthysmus ve Spojených státech jej proto brzy přiměly k větší zdrženlivosti. Ve své pozdní úvaze o Friedrichu Schillerovi (a podobně v eseji o Čechovovi) vybízí proto jen k práci na "tiché stavbě lepších pojmů, čistších principů a šlechetnějších mravů", k "věčnému svazku člověka se zemí, s jeho rodnou půdou". Tedy přece jen k regeneraci "měšťanské epochy" s jejím pokusem o (vratkou) rovnováhu obou životních poloh, k pokračování v trpkém úsilí novověku, aby člověk vystoupil z živočišné říše. Je to málo? Nic lepšího lidé nevynalezli a snad ani vynalézt nemohou...

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Konec měšťanské epochy
Autor:
Mann, Thomas
Nakladatel:
Dauphin
Edice:
Studie /Dauphin/
EAN:
9788072721665
ISBN:
978-80-7272-166-5
Doporučená prodejní cena:
398 Kč
Překlad:
Hon, Jan
Popis:
1× kniha, brožovaná, 352 stran, česky
Rozměry:
12 × 20 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)