Peter Kováč - Stavitelé ...

Stavitelé katedrál 2. Kristova trnová koruna

Nakladatel: Ars Auro Prior 2009
Rozebráno
412 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha Petera Kováče s podtitulem Paříž, Sainte-Chapelle a dvorské uměnísvatého Ludvíka kombinuje umělecko-historický pohled s literaturou faktu aje soustředěna na široce pojatou kulturní historii středověku. Pro Kristovukorunu vystavěl král Ludvík IX. velkolepou kapli Sainte-Chapelle, která jedodnes největší chloubou Paříže. Kniha se zabývá i...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jak se světoví odborníci nadchli

(...) Kniha se zabývá obdobím Ludvíka IX. v souvislosti s jeho získáním významné křesťanské památky - Kristovy trnové koruny. Pro tu pak nechal postavit fascinující palácovou kapli Saint Chapelle, která je jedním z nejpřesvědčivějších dokladů vysoké úrovně francouzské a pařížské gotické architektury, ovlivňující celou Evropu. Obdivuhodnou součástí knihy se stal soubor středověkých dokumentů, dosud nepřeložených do žádného moderního jazyka. (...) Kováčův projekt patří k těm, které pro historii získávají další zájemce různého zaměření i stupně humanitního vzdělání. Kromě promyšlené koncepce, v níž se střídají texty různého typu, jsou obdivuhodné nadšení a idealismus editora, který druhý díl projektu vydal vlastním nákladem.

Kristova trnová koruna

(...) Nejde o text odborný, o čemž svědčí i absence poznámkového aparátu, ale osciluje na pomezí populárně naučné literatury a kulturní publicistiky. Díky Kováčovu profesnímu školení si ovšem udržuje vysokou míru faktografické přesnosti a i přes autorovu denní novinářskou praxi se vyhýbá přílišným zjednodušením či senzacechtivé bulvarizaci. Výsledky speciálního bádání západoevropské a americké uměleckohistorické medievistiky jsou tak čtenáři předloženy ve spolehlivé a stravitelné úpravě. (...) Navzdory vnějšímu vzhledu lze Kováčovu knihu doporučit jako čtivě napsané seriózní uvedení do problematiky francouzského umění vrcholné gotiky určené širokým vrstvám čtenářstva.

Kaple, kterou procházely dějiny

(...) Peter Kováč vypráví o osudech a významu trnové koruny od Kristova ukřižování až po její získání francouzským králem Ludvíkem IX. roku 1239. Pro tuto relikvii a jiné předměty související s Ježíšem Kristem (zejména fragmenty Kristova kříže) nechal Ludvík IX. vybudovat v areálu královského paláce na ostrově Cité právě Sainte- Chapelle, která měla fungovat jako jakýsi obrovský relikviář. Podstatná část knihy je pak věnována samotné kapli, ať už z hlediska kunsthistorického a architektonického či symbolického. Autor zároveň čtenáře v plastickém vyprávění slavnou památkou názorně provádí, zabývá se také otázkou, kdo byli či mohli být autory skvostné architektury a výzdoby. Rovněž bohatá ilustrační výbava knihy, zejména barevná příloha provázející čtenáře kaplí, přispívá k atraktivnosti díla.

Objevná kniha o Kristově koruně i gotické Paříži

(...) Autor poutavým a čtivým způsobem, aniž by slevoval z odborných nároků, líčí osudy Sainte-Chapelle v průběhu staletí. Před očima čtenáře se odvíjí poutavý příběh promyšlené ideové struktury výzdoby kaple, jejímž středobodem byla skříň s pašijovými relikviemi. (...) Kniha je vynikající ukázkou, jak lze přístupnou formou přiblížit zájemci o středověkou kulturu jednu z nejvýznamnějších památek evropské gotiky, pařížskou Sainte-Chapelle.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Stavitelé katedrál 2. Kristova trnová koruna
Autor:
Kováč, Peter
Nakladatel:
Ars Auro Prior
EAN:
9788090429802
ISBN:
978-80-904298-0-2
Doporučená prodejní cena:
458 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 384 stran, česky
Rozměry:
17 × 24 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)