Paul Kriwaczek - Jidiš civilizace

Jidiš civilizace

Nakladatel: Slovart 2009
Rozebráno
359 Kč
pohlídat

Anotace

Autorem knihy Jidiš civilizace je Angličan, původem rakouský Žid, Paul Kriwaczek, který se svými rodiči jen o vlásek unikl konečnému řešení, které zachvátilo téměř celý evropský kontinent. Jidiš civilizace se však tomuto tématu obloukem vyhýbá a zabývá se tím, čím Židé, především ti aškenázští, obohatili západní společnost, ať už v oblasti kultury,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Potokovo Putování a Kriwaczekova Jidiš civilizace patří svou formou a zpracováním k tomu nejpozoruhodnějšímu, co u nás o dějinách Židů vyšlo. V Jidiš civilizaci mne zaujaly zejména dosud nezveřejněné vzpomínky obchodnice Glikl z Hameln. Jak se přímo v knize píše, její vzpomínky přinášejí vůbec první zprávy o tom, jak se doopravdy žilo v hejmu v 17. století.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Zvídavým okem

(...) Tyto tragické dějiny v našem vědomí překrývají jiný, méně známý příběh. Příběh, který židovský národ nestaví do role oběti, ale soustředí se spíše na okamžiky slávy, prosperity a především obrovský vliv na formování evropské civilizace. Tento příběh se rozhodl vyprávět anglický spisovatel a bývalý filmový producent židovského původu Paul Kriwaczek. Ačkoliv mají jeho životní osudy k tragédii holokaustu velmi blízko (otec autora přežil koncentrační tábor Dachau), rozhodl se vydat se jiným směrem. (...) V těchto "záběrech" se možná ozývá autorova blízkost k filmu: nesoustředí se tolik na fakta (ačkoliv se o ně velmi důsledně opírá) a jejich systematický výklad, způsob jeho vyprávění připomíná spíše zvídavé oko kamery, která pátrá po krajině minulosti, snaží se zachytit civilizační i duchovní pohyby, to vše v živých barvách a kontrastech. Při troše zájmu o evropskou historii nebo židovství stojí za to si tuto minulost připomenout a přivonět ke specifické vůni jidiš světa, jeho kultury, tradic a jazyka.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jidiš civilizace
Autor:
Kriwaczek, Paul
Nakladatel:
Slovart
EAN:
9788073912611
ISBN:
978-80-7391-261-1
Doporučená prodejní cena:
399 Kč
Originál:
Yiddish Civilisation
Překlad:
Hladká, Kateřina a Holá, Marie
Popis:
1× kniha, vázaná, 347 stran, česky
Rozměry:
15,2 × 23,7 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)