Martin Kučera - Pražský Maigret

Pražský Maigret

Nakladatel: Academia 2009
Rozebráno
320 Kč
pohlídat

Anotace

Hrdina detektivních románů belgického prozaika Simenona komisař Maigret se stal legendou. Podobně tomu bylo i v případě nejúspěšnějšího českého kriminalisty poválečného období Karla Kalivody. Rozsáhlá monografie, kterou mu věnoval historik Martin Kučera, je zároveň i mimořádně zajímavou a zevrubnou sondou do dějin české kriminálky po druhé...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
a pravdivé líčení historie nejen kriminalistiky v kontextu událostí posledních 50.let, za mravenčí dlouholetou práci v archivech i při rozhovorech s aktéry při hledání pravdy s cílem NEUBLIŽOVAT lidem ani dějinám.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Pražský Maigret odhaluje legendu kriminalistiky

Legenda české kriminalistiky Karel Kalivoda má svůj životopis. Pod titulem Pražský Maigret ho v nakladatelství Academia vydal historik Martin Kučera. A neměl to lehké: jelikož plukovník Kalivoda nezanechal deník, vycházel ze vzpomínek někdejších kolegů, známých a členů rodiny, něco našel i v archivech. (...) Kučera se nezaměřil jenom na samotný Kalivodův život. Je velmi cenné, že se mu podařilo vylíčit zákulisí československé bezpečnosti až do poloviny sedmdesátých let, včetně machinací tajné policie. Teď by stálo za to, kdyby se autor obdobným způsobem podíval i na Kalivodovy následovníky a vytvořil obraz českých bezpečnostních složek až do roku 1989.

Martin Kučera: Pražský Maigret

Biografie pražského kriminalisty Karla Kalivody (1916-1980) převážně vypouští čtenářsky oblíbené líčení jednotlivých případů a více se soustřeďuje na situaci uvnitř policie, po únoru 1948 rozdělené na Státní a Veřejnou bezpečnost, přičemž ta státní projevuje vytrvalou snahu kontrolovat i svou "sesterskou" složku; což se jí nakonec definitivně povede po roce 1970. (...) Kniha je cenná při rozkrývání poměrů, které mezi policisty socialistické éry vládly (mezi Kalivodou a StB panovala ustavičná nevraživost)

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pražský Maigret
Autor:
Kučera, Martin
Nakladatel:
Academia
EAN:
9788020017116
ISBN:
978-80-200-1711-6
Doporučená prodejní cena:
355 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 496 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)