Lars Saabye Christensen - Beatles
Snížená cena Info OKO

Beatles

Nakladatel: Doplněk 2009
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

U nás již známý norský autor Lars Saabye Christensen vydal roku 1984 úspěšný román Beatles. Sleduje v něm osudy čtyř kamarádů v letech 1965–1972. Kluci milují Beatles a identifikují se s nimi; jednotlivá údobí zrání svých hrdinů autor dokonce rozčlenil do kapitol s názvy nejznámějších písniček legendární kapely.
Zpočátku bezelstně idylické až...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Beatles na severský způsob

(...) Pro českého čtenáře má vyprávění o tom, jak byla mladým lidem v Norsku na konci 60. let doba těsná, zvláštní příchuť svobody a volnosti. Je to nicméně svoboda tápavá, odhalující i svoji tíhu a momenty, jež je dobré si připomínat. Stačí si zanotovat tu melodii začínající zoufalým slovem help, a stránky románu Beatles už dozpívají píseň o potřebě a síle přátelství až do konce. (...) Čtyři kluci na prahu dospívání v Norsku 60. let, kteří skupinu z Liverpoolu milují a sní o tom, že i z nich budou hudebníci, přinejmenším stejně slavní. Trochu zasnění chodí do školy, těší se na prázdniny, kradou firemní značky z aut, hrají fotbal a začínají v zorném poli zaznamenávat svět a pohyb dívčích sukní. A jaký je ten svět? Vzdálený a plný podivných zpráv o válce ve Vietnamu, které se proplížily i na vinylové desky, a kluci jako by cítili napalm na své kůži.

Help! I Feel Fine

(...) Román Beatles ale není Popelák ve stínu velkého Polovičního bratra; před třemi lety byl norskými čtenáři zvolen nejlepším románem za posledních 25 let. Tahle porce téměř šesti set stran bezpodmínečně nevyžaduje vášeň pro liverpoolské šlágry, ale kompletní diskografie Beatles, nejlépe na LP, je výhodou. Jednotlivé písně tvoří totiž nejen pomyslný soundtrack generačního románu z Osla éry let 1965 - 1972, ale i jeho příběhovou linii. Kim, Seb, Ola a Gunnar, pardon, vlastně John, Paul, Ringo a George, jsou exemplární příslušníci osloské omladiny podlehlé beatlemanii. Přijali jejich jména i funkce v imaginární kapele The Snafus, jež nikdy reálně nevznikne. Možná proto, že Kim nezpívá jako John, i když si podle něj češe patku.

Snění norských teenagerů o Beatles

(...) První vydání románu Beatles v roce 1984 přesáhlo náklad dvou set tisíc výtisků. Už dlouho patří i k povinné literatuře norských školáků. Mezi dosavadními téměř padesáti Christensenovými knihami - z toho dvaadvaceti romány či novelami - právě Beatles vyvolali široký ohlas autorova díla, překládaného do více než dvaceti jazyků. Pokud snad původní obal, napodobující postavičky z alba Help!, měl přitáhnout rockové fanoušky, současný český už svou abstraktností vkusně naznačuje, že tohle nebude kniha o Beatles. (...) Převládající realistický, v nejlepším slova smyslu i žurnalistický styl Beatles však zesilují a oduševňují jiné postavy, bez jakýchkoli halucinací, plné všedních zklamání i nadějí. Jedna za všechny: Kimův soused, starý operní barytonista Jensenius, který přišel o hlas při autohavárii, když jel na vystoupení před královskou rodinou.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Beatles
Autor:
Christensen, Lars Saabye
Nakladatel:
Doplněk
EAN:
9788072392377
ISBN:
978-80-7239-237-7
Doporučená prodejní cena:
490 Kč
Originál:
Beatles
Překlad:
Vrbová, Jarka
Popis:
1× kniha, vázaná, 594 stran, česky
Rozměry:
16 × 20,5 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)