Henrik Lange - 90 klasických ...

90 klasických knih pro lidi v kalupu

Nakladatel: Albatros 2009
Rozebráno
179 Kč
pohlídat

Anotace

Toto je kniha o (některých) nejslavnějších knihách světa. Také o (některých) nejčtenějších, nejnapínavějších, nejnudnějších i nejpodivnějších. V krátkých komiksových stripech vám nabízíme štiplavý destilát z knih, které stojí za přečtení, anebo alespoň za prolistování. Každá knížka je též představena svou první a poslední větou, které často...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Stručnější než digest, vtipnější než komiks

(...) Už se vám nechce nebo nemáte čas číst obsáhlé romány? Možná vám by pak mohla být určena nápaditá knížka z produkce Albatrosu 90 klasických knih pro lidi v kalupu, kterou nakreslil Henrik Lange a texty doprovodil s pomocí Thomase Wengelowského. Autor si ale chtěl jen vystřelit ze stále kratších digestů, knih obsahů a komiksů převádějících romány do obrázků. Kratší vyjádření obsahu si lze jen těžko představit: obsah je shrnut do pár vět, obrázky jsou ke každé knize všehovšudy čtyři, přičemž ten první je věnován titulu knihy. Vtipnost a stručnost tak ocení nejspíš čtenář, který tu kterou konkrétní knihu četl.

Minimalistický čtenářský deník rozesměje i nebožtíka

(...) Vypreparoval tak příběhy, na nichž stojí euroamerická civilizace. Shrnuje jejich děj a dává čtenářům najevo, že i velký spisovatel, který stvořil osudová dramata, může být terčem humoru. Přitom nejde o žádné hloupé zesměšnění, Lange spíš sesadil Wildea, Eca, Camuse i Vernea z piedestalu nedotknutelnosti a jejich obdivovaná díla jako by propasíroval výkonným odšťavňovačem. Zbyl z nich zlomek původní váhy, ale zůstalo to nejsladší. Anebo ještě jinak - jde o velmi dobrý ročník vína z těch nejlepších hroznů.(...) Devadesát klasických knih pro lidi v kalupu má podtitulMinimalistický čtenářský deník. Paradoxně ale nezpůsobí odliv čtenářů klasických knih. Užijí si ho nejvíc ti, kteří dané knihy četli, na škole se trápili jejich zápisem do čtenářských deníků, jako dospělí se k nim vrátili a teprve s odstupem ocenili jejich hodnotu. A je téměř jisté, že jejich skuteční autoři se kvůli Langeově výboru neobracejí v hrobě. Spíše se i na onom světě hodně nahlas smějí.

Henrik Lange: 90 klasických knih pro lidi v kalupu

(...) Adaptace literárních děl v komiksové formě často bývá vnímána jako zjednodušování. Z toho vychází a také si z toho dělá legraci švédský komiksový autor Henrik Lange. V knize 90 klasických knih pro lidi v kalupu nabízí obsahy 90 známých knih světové literatury - z každé uvede první a poslední větu a obsah smrsknutý do pouhých tří okýnek. Cílem pak není představit relevantní a ucelený příběh, který by původní dílo zastoupilo Lange chce především pobavit. Nejsilnější je, když čtenář zná původní předlohu. Pouze tehdy dokáže ocenit mistrovství zkratky a Langeho žertovný komentář.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
90 klasických knih pro lidi v kalupu
Autor:
Lange, Henrik
Nakladatel:
Albatros
Edice:
Plus
EAN:
9788000024059
ISBN:
978-80-00-02405-9
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Originál:
90 Classic Books for People in a Hurry
Překlad:
Onufer, Petr
Popis:
1× kniha, brožovaná, 192 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)