Paul Collier - Miliarda nejchudších

Miliarda nejchudších: Proč se některým zemím nedaří a co s tím?

Nakladatel: Vyšehrad 2009
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

Profesor ekonomie a znalec ekonomiky afrických zemí Paul Collier nabízí ve své aktuální knize převratný pohled na problém světové chudoby a její řešení. Podle Colliera je většina tzv. "rozvojových zemí" dnes fakticky na vzestupu a náleží do globální ekonomiky. Zhruba miliarda lidí v asi padesátce nejchudších zemí však zůstává tímto pozitivním...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Super kniha, která pro mě měla hodně "eye-opening" momentů. Líbí se mi názory autora, i když se všemi nemusím nutně souhlasit. Autor je jednoznačně zkušený odborník a dívá se na problematiku nejchudších zemí velmi pragmatickým způsobem. Knihu určitě doporučuji i lidem, kteří se o tuto problematiku nikdy moc nazajímali (steně jako já).

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Zdola a z boku

(...) Je to hlavně o Africe, protože tam je těch nejchudších nejvíc. Mnozí se jim snaží pomoci, ale znáte to, peníze někde zmizí. Dá se s tím něco dělat? Paul Collier je vědec, a tak všechny závěry podkládá terénním výzkumem, buď vlastním, nebo cizím. A co možná opakovaným. Podívejme se na pasáž, kde píše o žádoucí chartě rozpočtové transparentnosti. Začalo to průzkumem jeho žákyně Ritvy v Ugandě, která v polovině devadesátých let zjistila, že jen dvacet procent peněz, které ministerstvo financí uvolnilo pro školy, zamířilo do cíle. (...) Vedle dohledu shora a zdola je podle Colliera účinný také dohled z boku - mezinárodní srovnání (v Česku bychom se podívali třeba na kilometr dálnice, kolik stojí u nás, v Rakousku, Itálii). Některé africké země se zapojily do srovnávání na principu peer review, dobrovolně. Státní orgány je nenávidí, může být zdrojem potupy a občanského hněvu, ale vyhnout se tomu nemohou.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Miliarda nejchudších
Autor:
Collier, Paul
Nakladatel:
Vyšehrad
EAN:
9788074290107
ISBN:
978-80-7429-010-7
Doporučená prodejní cena:
99 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 224 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)