Brooklyn

Nakladatel: Mladá fronta 2016
Není v prodeji
199 Kč
pohlídat

Anotace

Román irského autora Colma Toibína Brooklyn vypráví prostý příběh obyčejné mladé ženy, která na popud rodiny odejde za prací do New Yorku. Dobrý úmysl sestry a matky podpořený tou nejlepší vůlí ze strany samotné Eilis vede k tomu, že dívka nastoupí cestu do neznáma, do světa, který s ní nemá (alespoň zpočátku) nic společného, do života, který si...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení
Toibín napsal obyčejný, ale velmi silný příběh o odloučení, lásce, smutku a zejména dilematech (rozpolcení při rozhodování). I když se děj odehrává před šedesáti lety, našla jsem v něm, a věřím, že i jiní čtenáři, známé (po)city.
Kniha není zdaleka tak truchlivá, jak se může zdát z oficiální anotace. Například celé Eilisino "bolestné a palčivé stýskání" spočívá v jedné asi dvoudenní krizi, kdy na ni po pár týdnech v Americe dolehne, že je daleko od domova a že je sama. Také u recenze Ondřeje Horáka mám pocit, že jsem četla nějakou jinou knihu. Doporučuji tedy...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Volky nevolky vstříc americkému snu

U příležitosti nedávného uvedení snímku Brooklyn do kin se Mladá fronta rozhodla vydat dotisk stejnojmenného románu Colma Tóibína, který filmu posloužil jako předloha. Kniha o emigrantské odyseji mladé Irky Eilis Laceyové v době po druhé světové válce nabízí typickou ukázku Tóibínova uměřeného stylu a citu pro autentické detaily.
Celá recenze

Eilis vypadá ztraceně, ale ona se najde

(...) Colm Tóibín je hodný respektu za to, že dokázal napsat vynikající román o takové postavě, jakou je Eilis Laceová. Nelze ji obdivovat, ani se do ní čtenář nezamiluje. Možná právě v "nejasnosti" kontur ale spočívá napětí a Eilisina životnost. Je to dívka, které by možná člověk v první chvíli chtěl nabídnout pomoc, ale pak by viděl, že si v tlačenici umí poradit daleko lépe než ten, kdo se před chvílí stylizoval do role jejího zachránce. V Brooklynu tak Colm Tóibín dokázal skvěle vystihnout to, co muži možná vnímají jako racionální taktizování, ale co je přirozenou součástí ženské mentality: To, že se mnou někdo manipuluje, ještě neznamená, že v posledku nemůžu být "paní situace". Nedělat velké závěry, počkat si na svou chvíli... Brooklyn tedy jemně podotýká, že svět ovládají ženské pletichy a škorpení a teprve na konci titulků je napsáno "Dále hráli: muži". Ženy totiž bojují proti sobě, ale zároveň spolu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Brooklyn
Autor:
Tóibín, Colm
Nakladatel:
Mladá fronta
EAN:
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Originál:
Brooklyn
Překlad:
Furthnerová-Theinová, Daniela
Popis:
Elektronická kniha, 304 stran, bez zabezpečení DRM, 1,3 MB ePUB ePUB, 2,8 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2016