Jiří Gruša - Beneš jako Rakušan

Beneš jako Rakušan

Nakladatel: Barrister & Principal 2011
Rozebráno
212 Kč
pohlídat

Anotace

Esej Jiřího Gruši Beneš jako Rakušan je něco jako "román faktu". Postavy jsou faktické, ne fiktivní (Beneš, Hitler, Masaryk, Gottwald…), práce s fakty odborná, práce se slovem a příběhem literární. A proč Beneš jako Rakušan? Protože v Benešově psychogramu je Austria eine Art Hassliebe (způsob nenávistné lásky). Nejdřív měl geniální vizi, jak tento...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Beneš jako Rakušan

Jiří Gruša zúročil v knize mnohaleté zkušenosti historika a diplomata v Německu a v Rakousku. Snaží se najít klíč k prezidentským lapsům Edvarda Beneše prostřednictvím psychologické analýzy jeho osobnosti. Kniha je přeložena z němčiny, ve které byly jednotlivé stati původně napsány.
Celá recenze

Edvard Beneš

Jiří Gruša napsal brilantní esej o československém prezidentovi. Edvard Beneš selhal nejen v roce 1938, ale i v roce 1948. Edvard Beneš je v beznadějné situaci. Zezadu na něj tlačí velká postava T. G. Masaryka. Vepředu ho už rozšafně vyhlíží Klement Gottwald. Na západě se čím dál více roztahuje Adolf Hitler. Na severu Poláci, které Edvard Beneš nemá rád, neboť Pilsudski označil ČSR za stát na jednu sezonu. Na východě Stalin, jenž mu po válce velmi rychle ukáže, kdo bude na Pražském hradě pánem. A na jihu Rakousko, které na rozdíl od Československa přijalo Marshallův plán - a také tak horlivě nevolilo komunisty. (...) A autor skutečně ve své nové knize Edvardu Benešovi nedá dýchat. Na jeho straně je nejen diplomatická zkušenost, ale také vynikající jazyková vybavenost, vzdělanost, a navíc básnická prozíravost - text je samá přesmyčka, hra se slovy, která odhaluje něco podstatného, čeho objektivní historik asi může dosáhnout jen těžko. Jiří Gruša je ovšem nejen ostrovtipný a v názorech ostrý, ale také nestřílí od boku, jak dokazují závěrečné poznámky a soupis použité literatury.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Beneš jako Rakušan
Autor:
Gruša, Jiří
Nakladatel:
Barrister & Principal
EAN:
9788087474129
ISBN:
978-80-87474-12-9
Doporučená prodejní cena:
235 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 152 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20,7 cm
Rok vydání:
2011 (1. vydání)