Markéta Pilátová - Má nejmilejší kniha
Ke stažení Info OKO

Má nejmilejší kniha

Nakladatel: Torst 2011
Ihned
148 Kč

Anotace

Markéta Pilátová ve svém druhém románu Má nejmilejší kniha čerpá i tentokrát z jihoamerické zkušenosti a v mimořádně napínavém příběhu téměř magického ražení nás ve směsi bájných motivů s až nepříjemně realistickým popisem jihoamerického prostředí – s jeho narkomafiemi a těžkou a nebezpečnou bídou bezbranných a přitom ozbrojených slumů – provede...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Je to úžasné, jak proplouváte příběhy, ať je to příběh věhlasného doktora Vidala, malé indiánky či tatéra ze slumu, kde vládnou narcos. Putujete džunglí velkoměsta i tou opravdovou a ač je to neuvěřitelné , ocitáte se i v mětečku Jedwabne a nad tím vším had Haré , který umí rozplétat kořeny. Kniha je to smutná, magická a krásná
Připadá mi poněkud nešťastné, že prostor na recenzi posledního románu
Markéty Pilátové „Má nejmilejší kniha“, je pochopitelně omezený. Toto dílo by
si zasloužilo o mnoho více prostoru, než je mu vyhrazeno. Autorka předložila
českému čtenáři velmi originální, složité a vyzrálé dílo, kterému jako čtenář
vytýkám pouze toto: že...
Více
Opravdu krásně napsaný příběh, který mě nepustil, dokud jsem nedočetla. Líbil se mi už příběh Žluté oči. Chci si přečíst i dětské autorčiny příběhy, které se tady nabízejí. M.Pilátovou považuji za jednu z našich mladých výborných vypravěček. Díky za příběhy.
Intuice, hadí jazyk, láska, nenávist, slovanské pohádky v rukou starého tatéra v jihoamerickém slumu - to vše se podařilo Pilátové spojit v úžasném mnohovrstevnatém příběhu. Čte se jedním dechem!
Zobrazit další (1)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Co zmůže hadí políbení

Po románu Žluté oči vedou domů vyšla Markétě Pilátové novinka nazvaná Má nejmilejší kniha. Děj knihy, nominované na cenu Magnesia Litera, je opět zasazen do latinskoamerického prostředí, tentokrát má však hlubší a silnější kořeny.
Celá recenze

Co zmůže hadí políbení

(...) Děj knihy, nominované na cenu Magnesia Litera, je opět zasazen do latinskoamerického prostředí, tentokrát má však hlubší a silnější kořeny. Novou prózou Markéty Pilátové (nar. 1973) Má nejmilejší kniha se již od obálky proplétá motiv hada. Významy, které se zde k němu vážou, pocházejí zejména z kultury mezoamerické, řecké a křesťanské. (...) Magickorealistická atmosféra je vytvářena nejen kouzelnými prvky, ale i nazíráním prostoru. Město nabývá jak lidských, tak i zvířecích vlastností, podobá se obrovské tkáni prostupujících se osudů, má své vlastní rituály a vlastní pojetí času. Mezi pralesem a metropolí není rozdíl, jen místo večerního očistného deště pouštějí do ulic drogoví překupníci zabijácké psy, aby se zbavili nečistot ve své čtvrti. Prostředí města i přírody je evokováno do nejmenších detailů skrze výčty skrytě pitoreskních všedností, smyslové vjemy a působivě zdůvěrňující metafory, jež čtenáře nutí zpomalit a procítit každý obraz.

Má nejmilejší kniha

Po úspěšné prvotině Žluté oči vedou domů (vychází spisovatelce, novinářce a hispanistce Markétě Pilátové další próza Má nejmilejší kniha, jejíž námět je opět zasazen do latinskoamerické scenérie.
Celá recenze

Políbit hada

(...) Mou nejmilejší knihu lze číst jako epos o Velikém městě, jehož předobrazem je Buenos Aires a částečně i Sao Paulo. Jen zde se mohou potkat lidé tak rozdílných původů, jazyků a osudů, jen tady může být zároveň Vidalův institut i tatérova bouda ve slumu Velkého okraje. Jen zde jsou sny o hadech stejně skutečné jako kabely internetového připojení.(...) Nad všemi příběhy se vznáší refrén hadí písně, zaklínadla o bílém hadovi stočeném v kořenech. Vyzývá k rozpletení kořenů, k hledání začátku, který je i koncem, k hledání sama sebe. Had je i spojnicí světa slovanského a latinskoamerického - ona titulní "nejmilejší kniha" je tatérova sbírka slovanských pohádek, kde nechybí ani ta o bílém hadovi.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Má nejmilejší kniha
Autor:
Pilátová, Markéta
Nakladatel:
Torst
EAN:
Doporučená prodejní cena:
148 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 276 stran, bez zabezpečení DRM, 0,4 MB ePUB ePUB, 0,6 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2011