Ke stažení

Čerwuiš aneb Z Pacheka do Pacheka oklikou přes střední Evropu

Nakladatel: Titanic 2011
Ihned
99 Kč

Anotace

Skutečný příběh Čerwuiše, jihoamerického indiána z paraguayského kmene Čamakoko, kterého přivezl roku 1908 do Praha cestovatel A. V Frič, skrývá pod vnějšími anekdotickými epizodami „divocha v civilizaci“ pozoruhodný existenciální příběh nešťastníka, který obětoval svoji totožnost pro záchranu svého vymírajícího kmene. Ve třetím knižním vydání je...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Žárovky rostou na stromech

(...) Červíček, který do Prahy přijel, aby se léčil z následků pobytu neznámého parazita v jeho útrobách, v Praze onemocněl steskem po pralese. Nakonec oba odjeli zpátky do paraguayského Pacheka. A byl nejvyšší čas, neboť chráněnec nejenže pronásledoval kominíky se sekerou, považuje je za démony, nejenže kradl paním a dívkám knoflíky z blůziček, ale po pás se klaněl policajtům s kohoutími chocholy, pokládaje je za náčelníky a šamany, čím se chronicky dopouštěl urážky úřední moci. (...) Když Čerwuiš s Fričem dorazili zpátky do Pacheca, vybalil novověký Prométheus z cestovní bedny několik žárovek. Svolal vesnici a slíbil, že udělá den. Žárovky rozvěsil po stromech, spojil provazem a na jeho konec přivázal vypínač. Setmělo se a Červíček otočil vypínačem. Tma se ani nehnula. Otočil podruhé, potřetí a noc ještě potemněla. Bohyně Elektřina opovrhla nekoncesovaným kouzelníkem. Nicméně druhý den vyšlo slunce jako dřív, slunce, jaké v mlhavých Čechách nesvítí. To vše a mnohem víc se dočtete v knize Alberto Vojtěcha Friče Čerwuiš aneb Z Pacheka do Pacheka přes střední Evropu, kterou pro nakladatelství Titanic upravila, k vydání připravila a veledůležitou poslední kapitolu napsala Yvonna Fričová.

Guliverova cesta do Prahy

Souběžně česky a francouzsky vydaný komiks Lucie Lomové Indiáni upoutal loni pozornost kritiky i čtenářů. Nyní máme znovu možnost poznat reálný příběh, který vznik grafického románu inspiroval. (...) Fričovo vyprávění, které se dočkalo knižního vydání až v devadesátých letech, bylo plné anekdotických příhod – mimochodem indiánův pobyt v Praze posloužil i Jaroslavu Haškovi jako námět k satirické povídce Indián a pražská policie –, za nimiž se ovšem skrývala neanekdotická realita. Ostatně i sám Frič se cítil svými pobyty v jihoamerické divočině proměněn. V textu, který v současném vydání jeho knihy vychází poprvé a nahrazuje předmluvu, mimo jiné čteme: "Když jsem s Čerwuišem přijel na podzim roku 1908 do Prahy – mezi své – shledal jsem ke svému údivu, že jsem doma cizincem. Hůř než cizincem."

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Čerwuiš aneb Z Pacheka do Pacheka oklikou přes střední Evropu
Autor:
Frič, Alberto Vojtěch
Nakladatel:
Titanic
EAN:
Doporučená prodejní cena:
99 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 240 stran, bez zabezpečení DRM, 5,8 MB ePUB ePUB, 6,0 MB Mobi Mobi, 2,9 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2011