Zdeněk Svěrák - Nové povídky

Nové povídky

Nakladatel: SUPRAPHON 2012
Nové povídky

Nové povídky

189 Kč
Ihned
189 Kč
Rozebráno
198 Kč
pohlídat

Anotace

Soubor povídek Zdeňka Svěráka na nejrůznější téma s jeho typickou hravostí a humorem. Inspirací pro jejich příběhy byl život sám.
Titul obsahuje:
Betlémské světlo, Sraz naší třídy, Nákup,O slušném taxikáři, Ve vlaku, Ujetá láska.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
To, co činí Svěrákovu novou sbírku povídek jedinečnou, není nějaká extrémně vysoká spisovatelská forma, nýbrž autorův jedinečný pohled na svět. Povídky jen tak nenápadně plynou, občas vystrží růžek či vás políbí na tvář, ale neškemrají o vaši pozornost, neplazí se vám u nohou. A přesto přese všechno ve vás zanechají hluboký dojem. Schopnost čtenáře...
Více
Pod stromečkem jsem sám sobě se zdviženou dlaní přísahal, že budu Svěrákovými příběhy šetřit, aby mi vydržely co nejdéle. Sliby chyby. Zatímco své první Povídky přirovnává k záhonu, z kterého vytrhává plevel, tedy odstraňuje nepravá slova, která dusí ta pravá, o Nových povídkách mluví Zdeněk Svěrák jako o jadérku, na které svými představami vrací...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nové povídky

V jedné povídce čteme: „Mám velkého ptáka. Jen pro tebe. Volej 603...“ V jiné se zas na třídním srazu mluví o „grupáči“. Tak to vypadá na současnou literaturu... Ale v další povídce pro změnu svítí věta: „Pane, chovejte se slušně a polibte mi prdel.“ A z ní už se dá odvodit, že o současném světě tady vypráví prozaik nepostrádající „starosvětskou“ noblesu.
Celá recenze

Svěrák znovu vypravuje

Stejně jako autorův povídkový debut z roku 2008 i jeho Nové povídky nabízejí to, co Svěráka dělá Svěrákem: lehkost vyprávění, nehrdinského hrdinu, jemný humor s někdy trpkou příchutí a dobře promyšlenou pointu. Nic víc, nic míň. (...) Jako soubor působí Nové povídky poměrně kompaktně a jejich společným jmenovatelem by mohlo být úsloví "to se někdy stává". Neinvazivní a civilní text docela dobře doplňují jednoduché kresby Svěrákova cimrmanovského kolegy, herce a ilustrátora Jaroslava Weigela. Co do obsahu nejsou Nové povídky nijak zvlášť objevné, ale řemeslně precizní a ve svých pointách dokážou být někdy překvapivé, jindy zábavné (nijak třeskutě, spíš jen tak co se koutky roztáhnou), kradmo dojemné či melancholické. A pochopitelně laskavé.

Laskavý Svěrák jen mění hlas

(...) Podle očekávání jsou laskavé. Ale taky, to už mimo očekávání, erotické a trochu bolavé, o stáří a věcech, které v životě člověku zmizely mezi prsty a už se nikdy nevrátí.
Svěrák umí měnit hlas. Nejprve vypráví jako postižený kluk Petr v povídce Betlémské světlo, pak jako starý abiturient na třídním srazu vzpomíná na své profesory a spolužáky, v povídce Nákup se převtělí do babky, co prožila život někoho jiného, a mezi regály nad zlevněnou šlehačkou je už pozdě cokoli vracet, zbývá jen snít o samotce ve vězení. A chvílemi, jako třeba v povídce O slušném taxikáři, je Svěrák sám za sebe. A hýří vtipem, moudrým humorem, u kterého je čtenáři dobře po těle i na duši. Nesvíjí se smíchy, jen mu cukají koutky.

Autor/Autorka

Interpret/Interpretka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Nové povídky
Autor:
Svěrák, Zdeněk
Nakladatel:
SUPRAPHON
EAN:
099925616120
Doporučená prodejní cena:
233 Kč
Interpret:
Kolářová, Daniela a Svěrák, Zdeněk
Popis:
2× CD, délka 1 hod. 26 min., česky
Rok vydání:
2012