Michal Ajvaz - Cesta na jih
Ke stažení

Cesta na jih

Nakladatel: Druhé město 2011
Ihned
254 Kč

Anotace

V malé vesničce na jižním pobřeží Kréty se vypravěč setká s mladým mužem, který mu vypráví historii cesty, jež ho z Prahy přivedla až k Libyjskému moři. Jejím cílem bylo objasnit záhadnou smrt dvou bratří. S pátráním po vrahovi obou bratří jsou spojeny další příběhy, které nás zavádějí do ještě vzdálenějších míst, ať je to Moskva, Boston či mexická metropole…

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení
Skvělá kniha, kterou nepřestanete číst dokud se neprokousáte až nakonec. Není lehké, se v ní vyznat, občas jsem se zamotávala do sítě příběhů, ale i tohle motání k tomu patří a dělá Cestu na jih Cestou na jih.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Opulentní vyprávění z automatu na psaní

(...) Michal Ajvaz se řadu let věnuje zvláštnímu tajemství. Zkoumá, jakým způsobem a odkud se rodí slova a jak se spojují do příběhů. Z jeho knih je patrná sympatická posedlost tímto náhlým zjevováním; protože to, co se tu zjevuje, nejsou nějaké řady písmen, slov a vyprávění, nýbrž samo bytí. (...) V knize je několik románů v románu, kupa drobným anekdot a minipříběhů. Jako by autor měl radost z toho, že tohle vše je možné, a přitom dává najevo, že to nemá úplně pod kontrolou. Vzniká tak výrazný kontrast. Způsob Ajvazovy tvorby připomíná dokonale fungující stroj na psaní, vyprávění plyne monotónně, bez přeryvů a vylévání emotivní energie, ale zároveň chce říct - "za všechno může nekontrolovaná divokost počáteční prázdnoty".

Příběhy v zrcadlech příběhů

(...) Jeho poslední opus (běžně to slovo nepoužívám, ale tady je namístě), více než pětisetstránkový román Cesta na jih, nemá v současné próze obdoby. Těžko ho k něčemu připodobnit, je to spíše úkaz, který nevyrůstá z kontextu toho, co se běžně i na dobré úrovni píše: je to solitér celý zrozený v intelektu a fantazii svého tvůrce. Tyto dvě složky jsou zcela rovnocenné. Jedna podpírá druhou a iniciují se navzájem. Fantazie slouží intelektu, který vede fantazii, a naopak. Jako když sen vypráví filozof a logik nebo když matematik ve snu řeší složité rovnice. (...) Ta kniha je bludiště, ale není nutné se ho bát. Jeho stěnami prosvítá slunce jihu a smyslu, ke kterému nelze sejít jinak než hledáním sebe sama po cestě.

Když vrahem je Věc o sobě

(...) Poslední Ajvazova próza je v tomto duchu "utkána" nejen z uvedeného konceptu prázdna a z principu vnořeného vyprávění, uplatňovaného zde téměř až do úmoru, ale také z okouzlení světelnými fenomény středomořské přírody, z odyssejského bloudění dvojice protagonistů od prvního města (a jeho sémiotické hádanky) k desátému, a také z kompozičního rámce běžné detektivky. Výsledkem je melanž vysokého a nízkého, jdoucí však dále, než je obvyklé, totiž snahou rozpustit tuto hierarchii v jinak založeném pohledu na svět a umění.

Přísliby příběhů prázdna

Náhodné setkání dvou nikam nepospíchajících u stolku pobřežní restaurace v jedné malé krétské vesničce nabízí příležitost k vyprávění. Mladý muž, který si k vypravěči Cesty na jih přisedá, tak po dobu několika večerů zpřítomňuje zažité události, dojde ale i na příběhy, které psali či vykládali hrdinové jeho vyprávění.
Celá recenze

Dál, dál a dál

(...) Pětisetstránková Cesta na jih je v první řadě cestou bludnou. A to vědomě, neboť cíl příběhu není pro Ajvaze nic předem pevně daného, stejně jako neexistuje žádný jeho "střed". Vyprávění samo o sobě je nekonečné. (...) . Přesto tu najdeme náznaky toho, že tento příběh je jen písmenem jiného, většího. Spisovatel neustále upozorňuje na skutečnost, že žádný příběh - stejně tak jako žádná teorie či žádný svět - není hlavní, centrální, jediný, věčný či dokonale homogenní. Vše je v pohybu, každá věc či příběh má směrem ven rozmazané kontury. (...) Zní to filozoficky, ale to už jsme zase zpátky na začátku: dobrodružná fikce jako filozofie a filozofie jako dobrodružná fikce. Právě toto je Ajvazovo nevyčerpatelné téma. Řečeno jeho vlastními slovy: "Literatura založená na dobrodružství a hře se možná přibližuje tomu, co je v existenci podstatné."

Detektivní cesta labyrintem fantaskních příběhů

(...) Je zřejmé, že spíše než o přímočarou detektivku tu běží o věci závažnější. Michal Ajvaz stvořil mnohovrstevnatou knihu, v níž se v brilantní formě vracejí témata jako možnosti poznání světa, " jaký je", umění jako zápolení s nicotou i hledání smyslu existence v záplavě matoucích znaků. Knihu po okraj naplněnou tvůrčí invencí a imaginativní krásou, jakou si tváří tvář tajemné prázdnotě může nárokovat pouze literatura.

Nic nového, a přesto dobře pod jižním sluncem

(...) Ajvaz si v prvním díle Cesty na jih vskutku dal záležet na stavbě jednotlivých příběhů a prodchnul je fantazií a hrou s významy. Čtenáři tak nabízí opravdu velkolepou a nápaditou skládačku, v níž z jednotlivých příběhů vybíhají další samostatné linie. Zrcadlovité uspořádání jednotlivých částí prvního dílu Cesty na jih navíc napomáhá čtenáři, aby se v jednotlivých rovinách zcela neztratil. (...) Nový román Michala Ajvaze nabízí ale také v hojné míře to, na co jsou autorovi čtenáři již zvyklí. I Cesta na jih je nápaditou hrou, v níž se Ajvazova obrazotvornost a erudice střetává s jeho zálibou v nízkých žánrech. Za zdůraznění určitě stojí vtipné baletní představení podle Kritiky čistého rozumu, vynikající obsah hororového filmu Larva nebo vyprávění o drátěné knize.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Cesta na jih
Autor:
Ajvaz, Michal
Nakladatel:
Druhé město
EAN:
Doporučená prodejní cena:
254 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 552 stran, bez zabezpečení DRM, 1,6 MB ePUB ePUB, 5,0 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2011