Alberto Manguel - Dějiny čtení

Dějiny čtení

Nakladatel: Host 2012
Rozebráno
314 Kč
pohlídat
Dějiny čtení

Dějiny čtení

305 Kč
Rozebráno
305 Kč
pohlídat

Anotace

Ve své knize Dějiny čtení dosáhl spisovatel, překladatel, editor a především milovník knih a čtení Albert Manguel (nar. 1948) ideálního souladu mezi odborností a vášnivým zaujetím. Jeho pojetí čtení je postaveno na osobních vyznáních, útržcích z vlastního života včetně zasvětitelského zážitku, kdy ho téměř slepý J. L. Borges jednou v Buenos Aires...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Vše, co chcete vědet o čtení

(...) Dějiny čtení Alberta Manguela jsou lyrickým vyznáním a současně i odbornou prací. Snaží se co nejkomplexněji postihnout mystický proces vnímání a vstřebávání psaného textu. (...) Má-li ale mít naše četba smysl, máme-li skutečně proměňovat nejen život ve čtení, ale i čtení v život, je třeba právě toto zrcadlení rozbít. (...) „ Podaří-li se to někdy, pak podle Manguela „čteme se zatajeným dechem, s chvěním... jako kdyby se někde hluboko v nás otevřela vzpomínka - a my poznali něco, o čem jsme netušili, že v nás je... a jsme potom starší a moudřejší.“ Jeho Dějiny čtení takovou možnost nabízejí.

Vášnivý příběh nenasytného čtenáře

(...) Manguel je skvělý vypravěč, a namísto elementární věcnosti odborné studie proto svou práci pojal jako osobní příběh vášnivého a nenasytného čtenáře, kterým neustále prolíná velký příběh dějin čtení. (...) Na knihu Dějiny čtení si každý čtenář taky udělá jiný názor. To základní jí však upřít nelze. Naléhavě připomíná výjimečnou lidskou schopnost, díky níž je možné nejen komunikovat, uchovat paměť a zkušenosti, podat svědectví, ale také nahlédnout do své duše a zabývat se tajemstvím skutečně jedinečné knihy, kterou není nic jiného než samotný život.

Milostný dopis (inspirovaný Borgesem)

(...) Vydavatel, brněnský Host, Manguelovu knihu zařadil do své Teoretické knihovny. Domnívám se, že to nebyla dobrá volba. Neboť teorie je v této knize pramálo, zato hodně za staletí nastřádané praxe. A také mnoho autorových osobních prožitků, neopakovatelných zkušeností. Dějiny čtení jsou na hony vzdáleny složitým konceptům literárních teorií. Recenzent magazínu The New Yorker je dokonce přirovnal k milostnému dopisu, jímž je vyznávána láska ke čtení. Ovšem toto drobné nedorozumění je mnohonásobně vyváženo zásluhou, že kniha česky vůbec vyšla.

MENU MICHAELY HEČKOVÉ

(...) Na skoro pěti stech stránkách se pouští do sympatických úvah na pomezí odborného pojednání o všelijakém pojetí čtení a čistě vášnivého vyprávění nadšeného čtenáře, který se rád podělí o historky spojené s literaturou. (...) "Milostný dopis adresovaný čtení," tvrdí The New Yorker a není daleko od pravdy.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Dějiny čtení
Autor:
Manguel, Alberto
Nakladatel:
Host
EAN:
9788072947140
ISBN:
978-80-7294-714-0
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Překlad:
Trávničková, Olga
Popis:
1× kniha, brožovaná, 480 stran, česky
Rozměry:
13 × 21 cm
Rok vydání:
2012