Krystyna Wanatowiczová - Miloš Havel

Miloš Havel: Český filmový magnát

Rozebráno
494 Kč
pohlídat

Anotace

Pozoruhodný život nejvýznamnějšího filmového producenta období první republiky a protektorátu.
Vybudoval barrandovské ateliéry a v jeho společnosti Lucernafilm vznikly filmy jako Kristian, Noční motýl nebo Babička. Slavný strýc exprezidenta Havla byl po válce zatracen, podobně jako jeho nejlepší přítelkyně Lída Baarová a Adina Mandlová. Kniha...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(11x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Vzestup a pád filmového magnáta

Filmový producent Miloš Havel (1899–1968), představitel společností A-B Barrandov a Lucernafilm, patří mezi nejvýznamnější postavy české kultury první poloviny 20. století a zároveň mezi ty nejkontroverznější. Na jeho činy a postoje existovaly příkře rozporné názory již v době jeho života, po komunistickém převzetí moci v Československu mělo být jeho jméno z historie vymazáno. Jeho život byl skutečně bohatý a pestrý a poskytuje mnoho námětů ke zpracování.
Celá recenze

Miloše Havla cesta křížová

Filmový podnikatel Miloš Havel (1899-1968) bývá podnes řazen mezi rozporuplné osobnosti - zajisté vybudoval barrandovské impérium, avšak rozbouřené politické časy mu zabránily, aby je mohl v klidu rozvíjet. Takže zkoušel kličkovat. Nejprve dolehla nacistická zvůle, poté poválečné zodpovídání se ze skutečných i připisovaných skutků a posléze komunistická nadvláda. Havel ocejchovaný jako kolaborant nakonec emigroval do Německa, aniž by se mu podařilo znovu se u filmu prosadit, selhal i jako provozovatel restaurace. O tom všem pojednává Krystyna Wanatowiczová v knize Miloš Havel - český filmový magnát. (...) Wanatowiczová je opatrná ve svých zjištěních: je si vědoma, že ani zdánlivě jednoznačné písemné dokumenty nemusí být zcela důvěryhodné, mohly být třeba vynucené, ovlivněné dřívějšími neshodami nebo řevnivostí. (...) Tak se Havlova biografie na mnoha místech mění v napínavé pátrání po stinných stránkách české národní mentality.

Život magnáta Miloše Havla byl jako scénář k drsnému filmu

(...) Pokud by chtěl kdokoli z životopisců vidět, jak se má žánr správně dělat, ať si knihu Miloš Havel - český filmový magnát pořídí. Je propracovaná, výborně nakládá s prameny, jde do hloubky, ověřuje každý Havlův krok, přitom se autorce podařilo udržet příběh v rovině téměř románové čtivosti a napínavosti a přímo vyzývá ke zfilmování. Ale není melodramatická, ač jeho osud vlastně melodramatický byl.
Krystyna Wanatowiczová zkrátka odvedla skvělou práci. Lze něco vytknout? Snad jen to, jak dlouho museli čtenáři na Havlův životopis čekat. Nejednoznačné a kontroverzní osudy jako by se nenosily.
Hodnocení MF DNES: 90 %

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Miloš Havel
Autor:
Wanatowiczová, Krystyna
Nakladatel:
Knihovna Václava Havla, o.p.s.
EAN:
9788087490181
ISBN:
978-80-87490-18-1
Doporučená prodejní cena:
549 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 552 stran, česky
Rozměry:
15 × 20,5 cm
Rok vydání:
2013 (1. vydání)