Čtyřicet dnů

Nakladatel: Vyšehrad 2015
Není v prodeji
270 Kč
pohlídat

Anotace

Přímým podnětem pro napsání románové epopeje Čtyřicet dnů byla pro autora v roce 1929 návštěva v damašské továrně na koberce, kde pracovaly zmrzačené a hladem sešlé děti arménských uprchlíků. Byly to oběti úděsné genocidy, jíž se na Arménech dopustila turecká armáda takřka na konci první světové války, údajné pro zajištění týlu.
Dodnes čtenáře...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nakolik má být člověk strůjcem svého osudu?

V roce 2015 došlo na tři výročí, která připomíná nové české vydání slavného románu Franze Werfela Čtyřicet dnů: 100 let od genocidy Arménů, 125 let od autorova narození a 70 let od jeho smrti. Nakladatelství Vyšehrad připravilo u této příležitosti dílo v překladu Hanuše Karlacha, nositele Státní ceny za překladatelské dílo pro rok 2015 (první překlad románu pořídil Pavel Eisner). Knihu s historicky věrně zpracovaným příběhem můžeme uchopit jako vysoce artistní úvod do arménské otázky a genocidy.
Celá recenze

Werfel připomíná arménskou genocidu

(...) Podnětem pro napsání románové epopeje byla pro Werfela návštěva damašské továrny na koberce (1929), kde pracovaly zmrzačené a hladem zbědované děti arménských uprchlíků, oběti úděsné genocidy, jíž se na Arménech dopustila turecká armáda takřka na konci první světové války, údajně pro zajištění týlu. Dodnes uchvacuje mravní síla příběhu, líčícího hrdinství hloučku špatně vyzbrojených arménských sedláků, kteří čelili za nepředstavitelných strastí mnohonásobné přesile nepřátel. Jejich vůdce Gabriel Bagratjan, jenž roky žil ve Francii šťastně ženat s Francouzkou, aniž si uvědomuje svůj původ, se zpočátku při návštěvě rodiště domnívá, že se svému národu odcizil. Ale v nejtěžší hodině, kdy jeho lidu hrozí záhuba, najde k němu cestu a vyburcuje v něm vůli k odporu, ač jako tragický hrdina obětuje vše, co je mu drahé. Díky varovné knize byl později Werfel v Arménii uctíván až jako světec. Ale též prchal, v Německu pálili Hitlerovi stoupenci jeho díla na hranicích.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Čtyřicet dnů
Autor:
Werfel, Franz
Nakladatel:
Vyšehrad
EAN:
Doporučená prodejní cena:
270 Kč
Originál:
Die Vierzig Tage des Musa Dagh
Překlad:
Karlach, Hanuš
Popis:
Elektronická kniha, 747 stran, bez zabezpečení DRM, 1,8 MB ePUB ePUB, 5,3 MB Mobi Mobi, 4,5 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2015