Jiří Sádlo - Krajina!

Krajina!: Průchod okolím v příkladech

Nakladatel: Kodudek 2019
Rozebráno
287 Kč
pohlídat

Anotace

Osm esejů ze sedmi míst – Bechyně, Šumava, Vysočina, Polabí, Litoměřicko, Střední Čechy, Ralsko – a tedy přinejmenším stejný počet cest, na které je nutné se náležitě připravit: „Tady se začne myslet a psát o krajině a co to jako ve skutečnosti je.Tak tedy, jak je to s krajinou ve skutečnosti, to myslím ve skutečnosti nikdo neví. A já to taky nevím...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Sádlovy texty jsou kříženci vědy a poezie. V tom nejlepším smyslu slova. Odolní a neodolatelní: není stránka, ve které by gejzíry slovních obrazů a obratů neprobublávala suverénní znalost krajinné dynamiky, botaniky, palynologie. A to bez sebemenšího varování, třebas v půli řádku... Jednoznačně Kniha roku!

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Poklad z literární suburbie

(...) Sádlo se snaží nahlížet krajinu nejrůznějšími možnými způsoby, protože takových popisů může existovat nekonečné množství. Svým pestrým stylem plným kontrastů – občas jurodivým, někdy striktně exaktním, jindy básnickým nebo proloženým historkami, hospodským žvaněním či fragmenty popěvků – vytváří novou mytologii vyrůstající z každodenního a zdánlivě banálního. Zároveň boří modly spojené s "prvoplánovým cejchováním", ortodoxií a zaslepeností nejrůznějšími myšlenkovými fetiši. Obrací se tak proti idealizaci a mytizaci starého a zaniklého (jako příklad uvádí neexistující "barokní krajinu" nebo "neporušený biotop"), neschopnosti žít tady a teď i hledání dnešních nedostatků v kontrastu k vybájenému "původnímu" stavu. V šumavském oddílu najdeme Sádlovo shrnutí sporu o kácení versus nekácení, jinde narazíme na lamentaci nad nesmyslností módní a dotacemi štědře hnojené trvalé udržitelnosti (...) Jednou z cenných vlastností Krajiny! je, že si její autor při popisu a analýze vůkolního světa nevystačí s hodnocením "dobrý" nebo "špatný". A co je podle Sádla největší hrozbou pro českou krajinu? "To, že jsme ji přestali mít rádi takovou, jaká je. Řekni krajina, a ozve se: hrozba, vina, trest. Právě tohle pokládám za největší hrozbu. Vždyť je to přímo úchylnost!"

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Krajina!
Autor:
Sádlo, Jiří
Nakladatel:
Kodudek
EAN:
9788090631151
ISBN:
978-80-906311-5-1
Doporučená prodejní cena:
319 Kč
Popis:
1× kniha, flexi, 224 stran, česky
Rozměry:
17,5 × 28,3 cm
Rok vydání:
2019 (1. vydání)