Ke stažení

Poslední útěk Adama Drechslera

Nakladatel: Prostor 2021
Ihned
179 Kč

Anotace

Veřejně známý intelektuál a spisovatel Adam Drechsler tuší, že brzy podlehne vážné nemoci, a vypraví se na svou poslední cestu přes oceán. V letadle se však seznámí s dívkou, která by snad jeho odcházení mohla dát ještě nový směr. V lehce mystifikačním „autobiografickém“ románu Jiřího Pehe nás vypravěč skrze rozhovor dvou lidí stojících na opačném...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nápaditý, ale trochu těžkopádný let

Jiří Pehe propůjčil protagonistovi svého nového románu mnoho položek z vlastní autobiografie. Spisovatel a politický komentátor Adam Drechsler nastupuje na začátku vypravování do letadla, které jej má dopravit od New Yorku. Je to jeho poslední cesta, protože mu kvůli nemoci ze života mnoho nezbývá. Když si vedle něj přisedne mladá doktorandka Natálie, která se zabývá jeho dílem, má náhle stárnoucí intelektuál mnoho prostoru k bilancování a vzpomínání…
Celá recenze

Schovávaná

Román o celém jednom životě, o osudových láskách a o tom, že na vztah musí být dva. Jenže ti dva nikdy nevidí svět stejně. Mnohem spolehlivější bytostí, alespoň v roli vypravěče, se tak může zdát papoušek Žako nebo golem Josille. Ale kdo ví, jak to vlastně všechno bylo?
Celá recenze

Uprchlík před marností

(...) Jiří Pehe celý román zkomponoval jako hru na autenticitu, ve které ovšem hlavní slovo mají knihy, a ne jejich autor..

(...)

Pehemu, který se ve svých literárních dílech inspiruje Paulem Austerem a jeho důmyslnými hříčkami s autorskou identitou, se zde v tomto ohledu spisovatelský trik povedl beze zbytku.

Příběh vzdělance neschopného milovat

(...) Adamu Drechslerovi, jako vyfabulované postavě, všude a ve všech zaměstnáních vadil proud interpretace, který ho zařazoval do masy rutinně výkonných lidí. Vzpouzel se neosobnosti, která mu bránila být sám sebou, ale nikdy tak neučinil s dostatečným důrazem, což ho deprimovalo. A právě tento rámec je dokonalým zrcadlem současné bohaté a přesto frustrované společnosti nejen u nás, ale v celé naší civilizaci. Momentální malou výhru upřednostňujeme před dlouhodobou investicí. (...) Kdo si ale román s jistou mírou soustředění přečte, má možnost zahlédnout nepříjemný fragment sebe, a tím i šanci zbavit se bezradnosti a být sám sobě převozníkem přes temný potok, který v sobě přehlížel.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Poslední útěk Adama Drechslera
Autor:
Pehe, Jiří
Nakladatel:
Prostor
EAN:
Doporučená prodejní cena:
179 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 264 stran, bez zabezpečení DRM, 1,9 MB ePUB ePUB, 4,0 MB Mobi Mobi, 1,4 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2021