John Fowles - Mantisa

Mantisa

Nakladatel: Rybka Publishers 1999
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

Spisovatel Miles Gree se jednoho dne probudí na nemocničním lůžku, na nic si nevzpomíná, nerozpozná vlastní ženu a jména jeho dětí mu nic neříkají. Náhle se mu zjeví stvoření neurčitého pohlaví, s punkovým účesem a vysokými černými botami. Záhy se ukáže, že se jedná o jednu z podob polymorfní Erató, múzy milostné poezie.Celý zbytek příběhu spočívá...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Múzou budiž pochybnost

(...) John Fowles se sice před osmi lety nechal v Daily Telegraphu slyšet, že ´na této planetě existují toliko dvě rasy, inteligentní a hloupá´, to však neznamená, že by jeho prózy byly psány spikleneckou šifrou ve vzdělaneckém ptydepe. V souladu s představami postmoderny jsou jeho knihy otevřeny relativně komukoli, protože počítají s několika významovými rovinami. Platí to samozřejmě i o Mantise, jenomže s tím rozdílem, že ´atraktivní´ půdorys ´nižších´ žánrů ovládl pouze její část a obsazení protagonistů text záhy popostrkává do zóny čistokrevného univerzitního románu, jaký už třicet let udržují při životě autorovi krajané Malcolm Bradbury a David Lodge.

Jaké může být poselství Fowlesovy brilantní hry?

(...) Mantisou prostupují ironie, sebeironie a parodie, tedy síly podkopávající platnost všeho, co jim přijde pod ruku- od představ o klasických řeckých mýtech (pastýř místo hry na píšťalu onanuje u Zřídla poezie,"ve skutečnosti" pouhé bezvýznamné tůňky), až po šlechetnost úmyslů nynějších literátů (pracují dle hesla vše "pro akademické čtenáře", protože "jenom ti se dneska počítají").

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mantisa
Autor:
Fowles, John
Nakladatel:
Rybka Publishers
EAN:
9788086182896
ISBN:
80-86182-89-4
Doporučená prodejní cena:
99 Kč
Originál:
Mantissa
Překlad:
Fantys, Petr
Popis:
1× kniha, vázaná, 232 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 21 cm
Rok vydání:
1999