Arthur Koestler

Přihlašte se nebo registrujte a přidejte si autora do oblíbených.

Arthur Koestler (1905–1983) byl původem maďarský Žid z Budapešti. Ve třicátých letech byl členem německé komunistické strany, z níž vystoupil kvůli stalinským procesům, které literárně zpracoval v románě Tma o polednách (1941), jenž mu zajistil mezinárodní proslulost.

Nahoru

Arthur Koestler v Oko Magazínu OKO

Ukázky

Koestlerova Palestina 1917 - 1949

Žil jsem v Palestině v letech 1926–1929, od svého jedenadvacátého do třiadvacátého roku života. Pracoval jsem jako dělník v kibucu a v mnoha dalších zaměstnáních, naposledy jako zahraniční dopisovatel evropských deníků. Od té doby jsem...
Zobrazit celý text
Recenze

Po pás v bahně - a spíš ještě víc

Další díl do mozaiky vzpomínání Arthura Koestlera nabízí jeho Bahno společnosti. Kniha je to otevřená, přímá, nic nezakrývající – tím pádem možná krutá, rozhodně však pravdivá. A v tom je její síla.
Recenze

Meziřádky Zdenko Pavelky

Vyber několik knižních novinek, kterým se dá říkat literatura a informuj o nich - to je disciplína, které se už roky věnuje literární redaktor a nakladatel Zdenko Pavelka. Jeho knižní reflexe můžete pravidelně slyšet v sobotu v rámci Víkendové přílohy Českého rozhlasu Vltava.
Recenze

Španělsko utopené v krvi

Knihou Španělský testament, jež právě vyšla, se rozšiřuje počet děl Arthura Koestlera v českém překladu – opět přináší pronikavý obraz doby, o níž pojednává, tentokráte období občanské války ve Španělsku.
Recenze

Arthur Koestler uzavírá své paměti

Třetí a závěrečný svazek autobiografie spisovatele Arthura Koestlera Cizinec na náměstí odhaluje události od čtyřicátých do poloviny padesátých let – dozvídáme se zároveň o dění ve světě politiky i kultury, vše je přitom vyprávěno neobvyklým způsobem. O to je vše zajímavější.
Aktuality

Není náhodou protiprávní popírat komunistickou totalitu?

Omluva všem Lilianám, ale 25. únor je v česko-slovenských dějinách bohužel vyhražen připomínce fatálního komunistického státního převratu. Ten den dotáhl Sovětský svaz své poválečné územní nároky konečně i v ČSR. Česká historie tak přešla z...
Zobrazit celý text
Další články