Christopher R. Browning - Obyčejní muži

Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a "konečné řešení" v Polsku

Nakladatel: Argo 2002
Rozebráno
268 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha vychází z autorova dlouholetého bádání na poli dějin holocaustu a je věnována pachatelům, obětem a divákům jednoho z největších zločinů v historii – vyvraždění evropských židů za druhé světové války. Tentokrát nám v ní ukazuje osoby, které holocaust vymysleli, provedli, zažili a vytrpěli, ale také současně směruje naši pozornost na osudové spojení vztahů mezi všemi účastníky holocaustu.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Přimět zabíjet je snadné

(...) Browningova kniha je vlastně mikrohistorickou sondou (jistě ne náhodou je mezi těmi, jimž autor děkuje za náměty a připomínky, uveden i Carlo Ginzburg), ovšem sondou mimořádného významu. Browningův přístup umožňuje pozoruhodný vhled do nejnižší úrovně nacistického genocidního mechanismu. (...) podařilo se mu předložit čtenáři propracované a konzistentní vysvětlení chování příslušníků praporu, jež je současně podle mého názoru velmi věrohodným, obecně platným případem, na jehož základě můžeme pochopit širší souvislosti holocaustu.

Dějepisce Browninga zajímají "obyčejní" muži

(...) Tvořili němečtí policisté jednolitou skupinu? Browning dokládá, že ne. Proto ho zajímají i motivy jednotlivců, kteří - jak poznamenává česká redakce - "před válkou žili obyčejným, velkoměstským způsobem a ani v nejtemnějších představách jim nepřišlo na mysl, že se stanou masovými vrahy". (...) Americký historik se sám řadí k těm autorům, kteří popisují dějiny "zespoda" a zaměřují se na rekonstrukci prožitků a zkušeností těch, jež byli ignorováni v historii "vysoké" politiky a kultury. I díky tomu přerůstá poselství jeho studie dějiny holocaustu a nacismu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Obyčejní muži
Autor:
Browning, Christopher R.
Nakladatel:
Argo
EAN:
9788072034161
ISBN:
80-7203-416-2
Doporučená prodejní cena:
298 Kč
Originál:
Ordinary Men. Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland
Překlad:
Kasl, Jiří
Popis:
1× kniha, vázaná, 224 stran, česky
Rok vydání:
2002