Emil Juliš - Pod kůží
Otevřít stranu 99
Ke stažení

Pod kůží: Výbor z poeziie 1965 - 2005

Nakladatel: Dybbuk
Zdarma

Anotace

Sbírka Pod kůží je autorským výborem z celoživotní tvorby Emila Juliše z let 1965 - 2005. Básník jej připravoval téměř dva roky s výtvarníkem Jiřím Kubovým, který konečný výběr doprovodil svými ilustracemi. Záměrem autora bylo sestavit sbírku básní z celého svého, více jak čtyři desítky let trvajícího tvůrčího autorství a jež on sám považoval ve...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Emil Juliš

(...) Juliš zanechal čtenářům poslední sbírkou, jeho vlastním výborem z celoživotní tvorby, vlastně jakýsi testament a znepříjemnil život všem těm budoucím vykladačům, jež si modelují ukončené dílo často podle svých potřeb. Básně, které autor považoval za důležité, zásadní, určující, rozdělil do osmi částí podle období vzniku, v té osmé, odkud je ukázka, je poezie z poslední doby, některá dosud knižně netištěná. Výbor vznikal v diskusi s výtvarníkem Jiřím Kubovým; ten výsledný tvar doprovodil ilustracemi. Doslov, pokorný, sloužící básníkovu dílu, napsal Jan Štolba.

Směr k sebezničení

(...) Dílo Pod kůží lze vnímat jako Julišovo účtování se sebou samým. Při vědomí svého konce se básník stačil zamyslit nad svou celou tvorbou a vyloupnout z ní ty části, jež pociťoval jako podstatné. Bezohledně probírá tvorbu po jednotlivých desetiletích: léta šedesátá, léta sedmdesátá, léta osmdesátá, výslovně neoznačená léta devadesátá - a pak dosud netištěné básně z posledních let života. Nepřepisuje své dílo, nesnaží se představit sebe či je v jiném světle, jenom je třídí měřítkem konečnosti.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pod kůží
Autor:
Juliš, Emil
Nakladatel:
Dybbuk
Edice:
Poezie
EAN:
Doporučená prodejní cena:
0 Kč
Ilustrace:
Kubový, Jiří
Popis:
Elektronická kniha, 192 stran, bez zabezpečení DRM, 2,1 MB PDF PDF, česky