Stopařův průvodce po galaxii jazyků: Fantastická lingvistika od Tolkiena po Klingony

Nakladatel: Paseka 2019
Není v prodeji
- 20%
140 Kč
pohlídat

Anotace

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Nebo také elfem, gulliverovským Liliputánem či mimozemšťanem.

Yens Wahlgren, odborník na umělé jazyky, kterými se mluví ve fikčních světech, se v jedinečné knize zabývá takovými lingvistickými fenomény, jaké představují například seriály Star Trek a Hra o trůny nebo Tarzanova dobrodružství či komiksy...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Kolik řečí umíš…

(...) Nebojte se však nějaké suchopárštiny pro zapálené ligvisty. Wahlgren téma představuje srozumitelně, polopaticky, zábavně… Prostě pro nerdy. S čímž ruku v ruce jde fakt, že někdy nejde do takové hloubky, do níž by se třeba čtenář rád ponořoval, na druhou stranu – jako odrazový můstek k dalšímu vlastnímu bádání poslouží Stopařův průvodce znamenitě.

Fantastická lingvistika nejen pro nerdy

Fascinace mimozemštinou je nakažlivá: průvodce umělými jazyky nenechá chladným ani toho, kdo se jinak o popkulturní trháky typu Star Wars nijak zvlášť nezajímá.
Celá recenze

Jak se mluví ve Hře o trůny nebo Star Treku? Vyšla kniha o fantastických jazycích

(...) Peterson se v současnosti na plný úvazek živí právě vytvářením fiktivních jazyků. Jeho životní příběh je podobný jako vyznění knihy o fantastických jazycích. Při její četbě mezi řádky neustále prosvítá, že i ta nejpodivnější záliba si zaslouží respekt, nikoli výsměch, ale také že se může stát respektovaným povoláním.

Stopařův průvodce po galaxii jazyků není knihou jen pro vědce či fanoušky. Je také o tom, že někdy mezi oběma tábory není až takový rozdíl. A přeneseně tak vybízí k rozšiřování obzorů, pochopení i toleranci. K jazykům z nejzapadlejších koutů galaxie i uměleckým dílům světelné roky vzdáleným od středního proudu.

DOBRODRUŽSTVÍ LINGVISTIKY V TĚCH BÁJEČNÝCH SVĚTECH FANTAZIE

(...) Jedním z problémů vnímání fantastiky českou širší veřejností je nedostatek zajímavé odborné či aspoň popularizační literatury. Chybí hlubší reflexe i platforma, na níž by se fantastické žánry mohly sebevědomě setkávat s mainstreamem. Kniha Švéda Yense Wahlgrena ukazuje takovou cestu. (...) Zájemce o tuto knihu se může těšit na stručný historický exkurz po umělých jazycích i na obsáhlé dílčí studie k největším popkulturním fenoménům dneška.

Stopařův průvodce po galaxii jazyků: Prosvištíme si slovíčka z klingonštiny i vznešené elfštiny

(...) Nabízí pohled do zákulisí jednoho hodně obskurního filmařského řemesla – zvukařů a lingvistů, kteří pro film vytváří zvukovou a verbální podobu mimozemských jazyků. Vedle toho také popisuje, jak se různí spisovatelé vypořádávají s výzvou rozpracovávat jazyk a tím pádem i způsob myšlení svých fantastických postav. A konečně naznačuje, jak se svým oblíbeným hrdinům a jejich kulturám snaží přiblížit někteří fanoušci, kteří zkoumání jejich jazyků věnují někdy až maniakální péči.

Fantastická lingvistika od Tolkiena po Klingonov

(...) A hoci je z lingvistického hľadiska naozaj zaujímavá, pretože sa v nej venuje aj gramatickým štruktúram či slovnej zásobe jednotlivých jazykov, vôbec nie je nudná, pretože Yens Wahlgren má výborný zmysel pre humor a zároveň to prekladá takým množstvom rôznych pikošiek, že by som jeho knihu najradšej prepísala do článku celú. Vedeli ste napríklad, že šakobsa z Duny vychádza zo stredovekého čečenského loveckého jazyka? A legendárne Ima trava okolo! z rituálneho fremenského pohrebu je z rómčiny.

Stopařův průvodce po galaxii jazyků: Jak vznikly jazyky z vašich oblíbených seriálů

(...) Dozvíte se mnoho o tom, kde (případně ze kterých pozemských řečí) autoři jazyků čerpali inspiraci, jak postupovali, nechybí příklady vět, slovíček a jejich překlady, někde i srovnání s podobnými řečmi, zkrátka samá zajímavá fakta. Jakožto lingvistický nadšenec jásám - autor zapracoval do knihy všechno nutné. Sedí mi i jeho čtivý způsob psaní, který je přehledný a čitelný i pro laiky, ale zároveň ze čtenáře “nedělá blbce”.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Stopařův průvodce po galaxii jazyků
Autor:
Wahlgren, Yens
Nakladatel:
Paseka
EAN:
Doporučená prodejní cena:
175 Kč
Originál:
Liftarens parlör till galaxen
Překlad:
Bažantová, Olga
Popis:
Elektronická kniha, 260 stran, bez zabezpečení DRM, 5,3 MB Mobi Mobi, 1,3 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2019