Přicházím o své včerejšky

/ Tomáš Weiss

Jsme civilizace mocná, ale také zranitelná. Plná individualismu a hrdosti na svojí osobní jedinečnost. Ale co když nás náš mozek začne zrazovat? Co když nám začne vyhasínat inteligence? Dočkáme se v našem okolí solidarity a lásky? Neuroložka Lisa Genova napsala silnou knihu o tom, jak postupná demence vstupuje do života profesorky na Harvardské univerzitě. A pochopitelně i do životů jejího okolí. Ve filmové adaptaci s vynikající Julianne Mooreovou.

Další články

TV Kosmas

Zemřel Josef Topol

1. dubna měl básník a dramatik Josef Topol osmdesátiny. 15. června 2015 zemřel. To, co napsal v jednom ze svých esejů o Máchovi, platí i pro něj samotného:
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Národní divadlo a jeho parádní činoherní programy

Jsou lahůdky, o kterých se málo ví. Patří k nim rozhodně divadelní programy Národního divadla. Vycházejí už od začátku 90. let minulého století a nejsou jen na jedno použití. Pravidelně se v nich totiž, kromě informací o inscenaci hry, objevuje i její celý text. Zájemci tak mají často unikátní možnost číst hru, která není jinak v češtině k mání. Dají se koupit nejen na představeních, ale i přes Kosmas.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Píše se o tom Husovi něco na gůglu?

Ó mistře Jene z Husi, jak se mi křesťanstvo hnusí...tak rýmuje český klasik Ivan Martin Jirous ve svých Labutích písních. Jenže co takový veršík řekne dnešnímu teenegerovi? Jirous nic, Labutí písně nic, křesťanstvo nic, Hus nic...tak snad to "hnusit" by mohlo být jakž takž pochopitelné. I proto vyšla v letošním husovském roku kniha H.U.S. (Hus úplně světovej). Aby si už nepletli Husa s Husákem!