Skleněný pokoj jde do českých kin

/ Totalfilm, Tomáš Weiss

Podle knihy Simona Mawera vznikl v slovensko-britské koprodukci film Skleněný pokoj, kde pochopitelně jednu z hlavních rolí - vedle Karla Rodena a Hanny Alström - hraje vila Tugendhat.

Rodinný život, jaký si Liesel vysnila, prostoupený světlem a klidem průzračného prostoru, naplněný láskou a umocněný vztahem s nerozlučnou přítelkyní Hanou, však netrvá dlouho. Viktor je Žid, a Evropu čím dál víc zahaluje stín nacismu. Rodina se připravuje na odchod do exilu. Další ranou je pro Liesel bolestné zjištění, že Viktor má poměr s mladou ženou Katou, jíž jako válečné uprchlici poskytli ve svém domě azyl. Liesel se silněji upíná k Haně. Zatímco ona je ve svých citech rezervovaná, Hana je volnomyšlenkářka, která si ráda užívá všeho šťavnatého, co život přináší. A přestože Liesel cítí, že za jejich přátelstvím klíčí něco víc, brání se dát tomu průchod. V panice a zmatku, které provázejí německou invazi, Landauerovi za dramatických okolností prchají z Československa. Vila však zůstává a její příběh pokračuje.

Další články

TV Kosmas

Ten, který není, ale píše texty pro slam poetry

"Vedl jsem tým copywriterů. Pak jsem vykouřil halucinogenní žábu, zjistil, že neexistuju a skutečnost je jenom lunapark, kde si můžu prožít, cokoli chci. Tak teď píšu to, co lidem uleví. Humor, příběhy, poezii a mind-upy: chytré komediální přednášky, které se snaží skrze slzy smíchu doručit katarzi." Jiří Charvát - Zase je dneska
 | Jiří Charvát, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Kafka Reinera Stacha je v češtině kompletní

S pravděpodobností, hraničící s jistotou, nenapíše už asi nikdo lepší kafkovskou biografii než německý literární vědec Reiner Stach. Tohle třísvazkové veledílo vstupuje do kafkovského kánonu jako základní životopisná práce.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Potřebujete dát svůj osud do servisu?

Geroge Novak přijíždí do Prahy najít své české kořeny. Brzy ale zjistí, že vlastně hledá odpověď na jinou otázku: Kdo jsem? Kdo si myslím, že jsem? V živé staropražské hospodě U Devíti Draků a jedné ovce potkává svérázné přátele, kteří v něm však spíše otázky vyvolávají, než aby mu předkládali snadné odpovědi. Největší otázku však jedné noci přinese tajemná návštěva jako z jiného světa, která mu předloží zvláštní nabídku...Pražský Fulghumův Opravář osudů, čte Jan Kolařík.