O životní a umělecké cestě Pavla Růžka hovoří jeho dcera Alžběta s Jáchymem Topolem

/ Knihovna VH

Jsou lidé, kteří píší, aby se uživili – a lidé, kteří žijí, aby mohli psát. Pavel Růžek (1951–2011) patřil beze sporu mezi ty druhé. Psaní obětoval vše. Včetně svých blízkých a vlastního zdraví. Ale na rozdíl od většiny podobně rozervaných duší po něm zůstalo skutečně pozoruhodné dílo, které by se mělo stát součástí českého literárního kánonu.

Další články

TV Kosmas

Ty jsi celá Marylin Monroe, dojdu ti pro dvojku!

Román přibližuje křehký vnitřní svět vnímavé mladé ženy, jež znovu a znovu bojuje s překážkami i vlastní nevyrovnanou a zranitelnou osobností. Dává nám nahlédnout do zákulisí hollywoodské „továrny na sny“, nabízí nám překvapivé a často nelichotivé portréty významných mužů, kteří prošli jejím životem. Autorka čtenářům předkládá vzrušující obraz kultury a působivou výpověď o zápase člověka s osudem. Na Netflixu k viděný film podle knihy s Anou de Armas. A dobrý film.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Ženy v Bibli pohledem Jana Fingerlanda

„Jaké byly biblické ženy? Ze situací vychází mnohem podnikavější, odvážnější a chytřejší než muži. Až tradice je k nim nespravedlivá,” říká novinář Jan Fingerland, autor knihy Hebrejky o biblických matkách, démonkách, královnách a milenkách.
 | dvtv
TV Kosmas

Na vampýrskou akademii zaútočili smrtonosní Strigojové!

Studenti i profesoři se v pokračování Vampýrské akademie vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou před Strigoji v bezpečí. V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější - jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj.