Měsíc autorského čtení 2023 - Kjersti A. Skomsvoldová

/ MAČ 2023

Její literární debut byl senzací roku 2009. Kniha Čím jdu rychleji, tím jsem menší byla přeložena do 25 jazyků včetně češtiny. Je o strachu ze života a z lidí, před nimiž se stárnoucí hrdinka zavírá do svého bytu. „Psát o samotě a smrti není jednoduché, chtěla jsem psát také o bolesti a měla jsem pocit, že poezií se k tomuto tématu přiblížím lépe,“ uvedla tehdy spisovatelka v rozhovoru pro iLiteraturu.cz. Kritiky pak v knize Barnet (Dítě) ohromila osobní a intimní zpovědí o lásce a o porodu.

Další články

TV Kosmas

Je ještě žádoucí mít v dnešní době rozum?

Titulek není nadsázkou, ale je myšlený smrtelně vážně. Uprostřed dnešního světa je totiž rozum (rozumnost) velmi často na překážku. Ve světě digi propagandy, která rozmlžila pravdivost čehokoliv, ve světě, kdy demokracie pouští k moci ty, kteří ji nesnáší, ve světě, kdy názor má větší sílu než měsíce sháněná a ověřovaná fakta - co si v takovém světě chcete počít s rozumem? Už jen pár rozumových disidentů si myslí, že to není staré harampádí.
 | nakl. Tympanum
TV Kosmas

Měsíc autorského čtení 2023: Jan Novák

Jan Novák (1953) a jeho první veřejné vystoupení po smrti Milana Kundery. Takže trochu o Kunderovi, ale hlavně šachový mistr Kaválek a jeho Těžký prachy a další knihy.
 | MAČ 2023
TV Kosmas

Zajděte si do kina na Dvě slova jako klíč - stačí si koupit knihu

Volné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova jako klíč sleduje osudy různých lidí na několika kontinentech, které se postupně prolínají, a nakonec se spojí v jeden příběh. Strhující filmové obrazy vznikaly po celém světě, kromě Česka natáčel štáb také ve Francii, Dánsku, Indii, Himalájích, New Yorku, Japonsku nebo v Indonésii na ostrově Siberut.