Když zlo narazí na oko za oko

/ Tomáš Weiss

Film Bratři, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Režisér je vzdálený příbuzný bratrů Mašínů. Jeho prapradědeček byl bratrem dědy, tedy prastrýcem odbojářů. Film bude za ČR soutěžit na Oscarech.

Český stát si dlouho se skupinou bratří Mašínů nevěděl rady. Především proto, že proti komunistickému režimu bojovala se zbraní v ruce a při jejích akcích zemřelo sedm lidí. Dva policisté a pokladník v Československu, později i čtyři východoněmečtí policisté.

Od června 2022 ale český stát oficiálně uznává, že Ctirad Mašín, Milan Paumer, Václav Švéda a Zbyněk Janata bojovali proti totalitě a za svobodu a demokracii Československa. Zmíněnému jádru skupiny bratrů Ctirada a Josefa Mašínů udělilo ministerstvo obrany status účastníků třetího odboje.

Už nejméně od roku 1990, kdy vyšla kniha Oty Rambouska Jenom ne strach, bylo širší veřejnosti jasné, že Československo má další silný antikomunistický příběh. Od té doby vyšlo mnoho další knih. A mezi Čechy se vedou nekonečné debaty o tom, jestli se může člověk zlu postavit násilím nebo by stačilo chovat se jako Gándhí. Poslední žijící ze skupiny, Josef Mašín, odmítá i po roce 1989 ČR navštívit (žije v USA). Prý nebude jezdit do země, kde jsou celou dobu ve vrcholných státních funkcích bývalí komunisté.

Další články

TV Kosmas

Dobrodružství kostlivého detektiva a jeho šikovné žačky

Derek Landy (1974) žije na odlehlém statku nedaleko Dublinu v Irsku. Napsal několik filmových scénářů, než se mu jedné noci zjevil ve snu šarmantní a vtipem sršící Smrtislav Hezoun. A rázem mu bylo jasné, že našel hrdinu své budoucí románové řady.
 | nakl. Slovart
TV Kosmas

Studentka z Oxfordu se vrací na rázovitou rodnou Moravu

Sedmadvacetiletá Malvína Velehorská má dva magisterské tituly, rozpracovanou disertační práci ze sociální psychologie na univerzitě v Oxfordu a neschopenku od psychiatra. Je proto nucena vrátit se na rázovitou severní Moravu. Tam na ni čeká svérázná rodina – otec politik, matka fanynka Karla Gotta s autistickými sklony, prarodiče šetrní katolíci a bratranec příležitostný alkoholik.
 | nakl. Tympanum
TV Kosmas

Měsíc autorského čtení 2023 - Kjersti A. Skomsvoldová

Její literární debut byl senzací roku 2009. Kniha Čím jdu rychleji, tím jsem menší byla přeložena do 25 jazyků včetně češtiny. Je o strachu ze života a z lidí, před nimiž se stárnoucí hrdinka zavírá do svého bytu. „Psát o samotě a smrti není jednoduché, chtěla jsem psát také o bolesti a měla jsem pocit, že poezií se k tomuto tématu přiblížím lépe,“ uvedla tehdy spisovatelka v rozhovoru pro iLiteraturu.cz. Kritiky pak v knize Barnet (Dítě) ohromila osobní a intimní zpovědí o lásce a o porodu.