Ženy, přestaňte honit čas - a zorganizujte si ho!

/ nakl. Audiolibrix

Je spánek ztráta času? A sednou se k jídlu je zbytečná ztráta rozjetého tempa? Slyšeli jste už o hustle culture? Nebo o work-life balance? Zvlášť ženám věnuje knihu Organizační porno Aneta Martinek.

Úvod (ukázka)

Možná už jste slyšely, že má-li být člověk úspěšný, stačí mu spát 4 hodiny denně. Nebo jste možná slyšely, že pro úspěch stačí pracovat 4 hodiny týdně. Mnoho globálních firem zavádí čtyřdenní pracovní týden a reportuje zvýšenou produktivitu, větší zisk a větší spokojenost lidí. Ale také jste možná slyšely o tzv. hustle culture — ta vyznává přístup, kdy člověk jede naplno, věnuje práci všechen bdělý čas, přičemž i ten pro spánek je výrazně omezený, a osobní život je upozaďován vidinou úspěšné budoucnosti plné peněz, cestování po celém světě a zaslouženého odpočinku. Work-life balance je v jednu chvíli cool, další měsíc zase ne. Kdo se v tom pak má vyznat?

Dobrou zprávou je, že do moderních pracovních prostředí se začínají dostávat studie, které ukazují, jak špatný vliv na zdraví a produktivitu člověka má, pokud spí jen čtyři hodiny denně a oběd jí za pochodu. Více se dbá na to, aby lidé nad svým pracovním dnem více přemýšleli, duševní pohoda se dostává do priorit vedení firem a jejich zaměstnanců a čím dál tím více firem si uvědomuje, že balanc mezi osobním a pracovním časem jim přináší pozitivní vliv na výkon lidí.

Zažila jsem ve svém životě všechny výše zmíněné fáze. Od dvanáctihodinové práce každý den v týdnu se spánkem maximálně 6 hodin denně po striktní dodržování spaní 8 hodin denně a práce spíš méně než více. Přečetla jsem knihy od různých autorů, četla studie od uznávaných zahraničních institucí a bavila se s úspěšnými českými osobnostmi o tom, jak to mají nastavené. Nadšeně jsem aplikovala každou jejich radu. Většinou to byli muži. Úspěšní, produktivní a s rozjetým byznysem, který by jim mohl kdekdo závidět. Z toho všeho jsem si vytvořila vlastní systém, který mi pomohl zvládat několik projektů najednou a mít prostor pro osobní život, sport a čtení. A pak přišla událost, která otestovala, jestli vydržím. Jestli vydržím dodržovat zvyky, které jsem si po celou dobu budovala. Jestli dokážu zvládat množství práce, které jsem si nabrala.

.....................

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2023 - tisková konference

Velký knižní čtvrtek - podzim 2023 představil na tiskové konferenci 15 titulů, které se 19. října objeví v českých a slovenských knihkupectvích. Jsou mezi nimi novinka od Josefa Frománka, Toyen Andrey Sedláčkové nebo další kniha Michelle Obamové. 19. října bude pro zájemce setkání s autory v Knihovně Václava Havla od 17 hod.
 | ČTK
TV Kosmas

Nakladatelství Argo představuje stěžejní tituly podzimu 2023

Nakladatelství Argo odtajní všechny tituly, které plánuje vydat na podzim 2023 a v zimě 2023/24. O svém novém thrilleru Hlubina promluví slovenský spisovatel Jozef Karika, který patří k dvorním autorům nakladatelství. Dalibor Vácha, autor-historik představí svůj nový román román Vilda – Příběh tančícího elegána Vildy Jakše o boxerovi, který je známý i z filmu Pěsti ve tmě.
 | nakl. Argo, ČTK
TV Kosmas

Host Lucie Výborné: Renata Kalenská o své knize o transplantacích

Novinářka Renata Kalenská napsala mnoho knih, ta nejnovější se jmenuje Orgány nepatří do nebe. Jsou to rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty. Kalenská ale v knize také odhaluje vlastní příběh – v roce 2018 ji byla transplantovaná ledvina a slinivka od zemřelého dárce. „Nedokázala jsme se na transplantaci těšit, měla jsem to v hlavně postavené tak, že abych mohla žít, tak musí někdo zemřít,“ vypráví.