Už nemusíte vyhazovat vršky mrkví, snítky koriandru, spodní
část salátu a zelí a pecky z avokáda. V této knize se totiž dozvíte,
jak se dají znovu zužitkovat, zasadit a rozmnožit zbytky ovoce, zeleniny a bylinek z vaší kuchyně.
Kniha Arnošta Tabacha je logicky sestavená z jeho příspěvků do různých periodik a z rukopisu, který zanechal po předčasné smrti, doplněná o aktuální fotografie. Naučí začínající zahrádkáře ekologicky myslet a v souladu s přírodou...
Naše babičky sbíraly obyčejné bylinky v přírodě a pěstovaly je i na svých zahrádkách. Používaly je pak k léčení, ke kosmetickým účelům, ale i v kuchyni jako koření a někdy také jako zeleninu.
Radost Wohllebenových ze zahrady a zvířat, respekt vůči přírodě a praktické úvahy o udržitelnosti činí z této knihy inspirační zdroj pro všechny, kdo již o samozásobitelství nechtějí jen snít.
V knize se autorka zabývá praktickými metodami i hlubší podstatou zahradničení. Deppe se zaměřuje na některé nejoblíbenější zeleniny domácích zahrad – rajčata, fazole, hrách a listovou zeleninu.
Kniha se zabývá zábavným permakulturním pěstováním zeleniny, a to od výběru místa pro záhony přes jejich utváření mnoha různými způsoby až po zúrodňování půdy, tvorbu kompostů a přidávání přírodních zlepšujících příměsí do půdy.
Permakulturu – metody udržitelného designu a spolupráce s přírodou – lze aplikovat nejen na zahrádky, ale stejně dobře i na rozsáhlé farmy a na celé oblasti krajiny.
Kniha na základě konkrétních šetření podrobně prezentuje alternativní potravinové sítě v České republice – farmářské trhy, farmářské prodejny, bedýnková schémata, komunitní zemědělství, městské zahradničení a komunitní zahrady i Slow Food.