Divokou přírodu máme přímo pod nosem - v zahradách a parcích, v mezerách v chodníku a v zemi pod svýma nohama. Dave Goulson nahlíží do kompostu, vrtá se v hlíně a noří se do zahradního jezírka.
Brožurka se věnuje tématu dešťové vody a především jak s ní v naší krajině a v našich domácnostech v současnosti hospodařit. Je především určena čtenářům, kteří permakulturně řeší své vlastní rodinné hospodářství, zahradu a dům nebo byt.
Proč je náš zahradník vlastně mazaný? Protože dokáže s minimem úsilí, času a prostředků dosáhnout maximálního úspěchu. Zkrátka a dobře – ví, jak mít dobrou úrodu a hezkou zahradu, aniž by se musel dřít a lopotit.
V knize se autorka zabývá praktickými metodami i hlubší podstatou zahradničení. Deppe se zaměřuje na některé nejoblíbenější zeleniny domácích zahrad – rajčata, fazole, hrách a listovou zeleninu.
Kniha na základě konkrétních šetření podrobně prezentuje alternativní potravinové sítě v České republice – farmářské trhy, farmářské prodejny, bedýnková schémata, komunitní zemědělství, městské zahradničení a komunitní zahrady i Slow Food.