Ferdinand Seibt - Ta stará ošklivá melodie

Ta stará ošklivá melodie: Několik ohlédnutí za německou historií 1900–1945

Nakladatel: Prostor 2002
Rozebráno
314 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha se vrací k německé historii první poloviny minulého století z poněkud jiné perspektivy, než na jakou jsme v historiografii běžně zvyklí. Nesnaží se dopodrobna chronologicky zmapovat dané období, nýbrž usiluje o osvětlení událostí z hlediska jejich osobního prožívání v myslích konkrétních lidí a z hlediska proměny mentalit a hodnotových...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Ta stará ošklivá melodie

(...) Seibtova kniha se velmi liší od konvenčních zpracování tématu. Těžko ji kdo použije jako příručku, z níž by mohl načerpat užitečná data. V míře nevídané však přináší inspirující úvahy, odhaluje netušené souvislosti, osvětluje události z neobvyklých úhlů. (...) S citlivostí pro pravdy obou stran analyzuje česko-německé spory, které vyvrcholily tragickým rozchodem obou národů. Seibtova kniha dokazuje, že historická literatura může být také krásným uměním. Autorův velice přesný a zároveň navýsost literání jazyk přináší čtenáři skutečný estetický požitek.

Co hrálo dědům k tanci i do pochodu

(...) Seibt chápe, jak hluboké trauma znamenal pro hrdý Masarykův stát Mnichov, a odmítá v Německu dosti rozšířený názor, že Češi přežili druhou světovou válku v relativní pohodě. Tím však nijak nesnižuje hanebnost odsunu, jímž se po válce pomstili především dětem, ženám a starým lidem. Pěvce "starých ošklivých melodií", kteří dnes navazují na tradici vzájemného pohrdání, vyčítání a štvaní, neuspokojí Seibt na žádné ze znesvářených stran. Čechům mimo jiné připomene, jak zaslepeně Beneš vtahoval Stalina do středoevropských záležitostí, Němcům zase, že s myšlenkou vysídlování národů v tomto prostoru přišel jako první uctívaný protagonista sudetského práva na sebeurčení Lodgman von Auen už počátkem třicátých let, přičemž měl pochopitelně na mysli odsun Čechů.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ta stará ošklivá melodie
Autor:
Seibt, Ferdinand
Nakladatel:
Prostor
Edice:
Obzor
EAN:
9788072600809
ISBN:
80-7260-080-X
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Originál:
Das alte böse Lied
Překlad:
Dvořáček, Petr
Popis:
1× kniha, vázaná, 336 stran, česky
Rozměry:
15,5 × 23 cm
Rok vydání:
2002