Hafid Bouazza - Abdulláhovy nohy

Abdulláhovy nohy

Nakladatel: Labyrint 2002
Rozebráno
170 Kč
pohlídat

Anotace

Je jedna marocká vesnice, kde se mění lidé v olivovníky, kam se ze Svaté války vrací místo celých hrdinů jen jejich nohy a odkud za okolností více než podivných mizí obyvatelé. Je proměna vesnice v jakousi Sodomu Gomoru jen snovým obrazem na rozvlněné hladině amsterodamských grachtů? Kontroverzní erotické povídky marockého spisovatele píšícího...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Sto roků marocké samoty

Uznávaný nizozemský spisovatel marockého původu Hafid Bouazza patří do kategorie mladých nadaných autorů, od nichž se neočekává nějaké mistrovské dílo, nýbrž svěží a nápaditý text. Takovým textem byla zcela nepochybně i Bouazzova veřejností velice nadšeně přijatá prvotina Abdulláhovy nohy.
Celá recenze

Kniha

(...) Hafid Bouzza je jedním z nejslavnějších nizozemských Maročanů, který se tuzemským čtenářům představuje svým literárním debutem - osmi kontroverzními erotickými povídkami. Na jedné straně stojí na jemném humoru, na druhé na brilantní stylistice, plné překvapivých metafor a slovních hříček. Je to zajímavý pohled na svět islámu nazíraný zvenčí a zároveň zevnitř.

Nejen eroticky dusné povídky - tedy jak pro koho...

(...) Hafid Bouazza využívá se "západní", s "bezbožnou" razancí posazené nadsázky, aby demaskoval rozpor mezi náboženskými kánony a pučivou každodenností v jedné takové "příkladné" vesnici, jíž ve všem dominuje mešita; aby s vyprávěčskou rozkoší odhalil, co živočišného se odbývá pod mnohovrstvými závoji a sukněmi arabských žen a pod splývavými džillábami mužských protějšků. (...) Čistě literárně běží o poměrně suverénní texty, se slovníkem, který je i v překladu krevnatý, ostrý, schopný navodit atmosféru "prachu a slunce té uřvané, vzdorovité země".

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Abdulláhovy nohy
Autor:
Bouazza, Hafid
Nakladatel:
Labyrint
EAN:
9788085935318
ISBN:
80-85935-31-7
Doporučená prodejní cena:
189 Kč
Originál:
De voeten van Abdullah
Překlad:
Havlíková, Veronika
Ilustrace:
Rittstein, Michael
Popis:
1× kniha, vázaná, 110 stran, česky
Rozměry:
12 × 19 cm
Rok vydání:
2002