Gertraude Zandová - Totální ...

Totální realismus a trapná poezie: Česká neoficiální literatura 1948 – 1953

Nakladatel: Host 2002
Rozebráno
197 Kč
pohlídat

Anotace

Předmětem knihy je neoficiální česká literatura epochy stalinismu. Obecná část práce přibližuje kulturní politiku po roce 1948 a podmínky literární tvorby, a na základě literárních dokumentů též situaci autorů, kteří nebyli přijatelní pro oficiální literární scénu. Představuje Edici Půlnoc, jeden z mála neoficiálních edičních projektů v období let...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Kniha G. Zandové představuje vynikající studii o literatuře v době, kterou nám mladším nikdo ve svých knihách není ochoten (schopen?) jasně a obšírně objasnit - v době stalinismu. Existuje sice také dobrá kniha M. Pilaře na podobné téma, ovšem i ten, kdo ji četl, se z knihy G. Zandové dozví mnoho nových, důležitých informací.

Autorka se zaměřila...

Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Ke studiu

(...) Autorka se zcela suverénně pohybuje v prostředí české kultury a její pojednání o kulturní situaci v českých zemích na počátku 50. let stejně jako rozbor podzemních kulturních aktivit té doby budou přínosem i pro čtenáře, který zná dosavadní české práce na toto téma. (...) Kniha je výbornou vizitkou vídeňské bohemistiky. Pro českého čtenáře jsou zvláště cenné pasáže, v nichž se autorka pokouší zařadit pražské dění do evropského literárního kontextu, kam pražská podzemní bohéma počátku 50. let jistě patří.

Když přišla Půlnoc

(...) Autorka věnuje velkou pozornost vylíčení poměrů v české kultuře a společnosti - od bohatství a pestrosti meziválečných let přes zatracení "zvrhlého umění" za okupace po období budování "spravedlivé společnosti", kdy poměry na kulturní scéně modelovala cenzura, oficiálně vyžadovaný optimismus, zatýkání a popravy. Pro českého čtenáře tato fakta už dávno nejsou novinkou, jejich připomenutí je ale stále znepokojivé a představuje jeden z podstatných přínosů badatelčiny práce.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Totální realismus a trapná poezie
Autor:
Zandová, Gertraude
Nakladatel:
Host
Edice:
Studium
EAN:
9788072940486
ISBN:
80-7294-048-1
Doporučená prodejní cena:
219 Kč
Originál:
Totaler Realismus und Peinliche Poesie - Tschechischen Untergrund-Literatur 1948-1953
Překlad:
Adamová, Zuzana
Popis:
1× kniha, brožovaná, 240 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 21 cm
Rok vydání:
2002