John Irving - Pravidla moštárny

Pravidla moštárny

Nakladatel: Odeon 2002
Rozebráno
260 Kč
pohlídat

Anotace

Příběh Homera Wellse, který se po hrůzných zážitcích stane natrvalo součástí sirotčince. Jeho „učitelem“ je Wilbur Larch, lékař, jenž vede své soukromé tažení proti zlu, často v rozporu se zákonem.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(20x)

Vaše hodnocení
Málo kterou knihu přečtu dvakrát. Tato patří mezi ně.

Vřele doporučuji.
Knihu jsem přečetla téměř jedním dechem. Výborná.
Scénář k filmu napsal Irving sám a získal za něj Oskara ale i přesto se nemůže knize rovnat. Ta kniha je prostě boží:D.
Tuto knihu všem vřele doporučuji! Je opravdu úžasná a stejnojmenný film jí nesahá ani po kotníky!
K přečtení knihy jsem se dostala až po shlédnutí filmu, který považuji za velmi dobrý, dost mě oslovil, proto jsem sáhla po knize. Příběh se mi moc líbil a ani fakt, že ještě nemám uklizeno ani uvařeno mě nedokázal od knihy odtrhnout. Dnes jsem si film znovu pustila a líbil se mi i přesto, že některé pasáže neobsahuje,což je vlastně běžné u většiny zfilmovaných románů.
Z knih, ktore som cital od Irwinga, sa mi prave tato pacila najviac. Neviem, ci je to tym, ze to bola prva kniha, ktoru som od neho cital, alebo tym, ze som kedysi davno predtym videl film, ktory sa mi hodne pacil a pri citani knihy som si pri hlavnych postavach hned predstavil protagonistov z filmu (hlavne Candy v podani Charlize Theron :-) ), kazdopadne nemozem inak, ako vrelo doporucit.
První kniha, kterou jsem od Irvinga přečetla... Doslova jsem se nadchla pro jeho schopnost začít děj s několika postavami, jejichž příběhy s v knize různě prolínají. Jeho smysl pro detail a přitom čtenáře nenudit je obdivuhodný. Jeho knihy čtu ráda pomalu, vychutnávám si je a dokonale si představuji příběh. Je pravda, že některé příběhy dalo by se...
Více
Tahle kniha je napsaná naprosto jedinečným způsobem. Nikdy jsem nečetl nic takového. Knihu jsem začal číst asi v 6 večer a neodložil jsem ji dokud jsem někdy nad ránem nedočetl poslední stránku. Nedokázal jsem přestat číst. Ale zároveň jsem si v některých pasážích knihy říkal jestli nemám knihu raději zahodi spálit nebo s ní udělat něco podobného....
Více
Po přečtení této knihy jsem měla pocit, že jsem jedno z dítek ze sirotčince, o které se Homer staral. Kniha mě naprost vtahla do děje. Nepopsatelné, musíte si to sami přečíst!
Zatím jsem nenarazil na autora, který by mě dokázal tak vtáhnout do děje jako právě John Irving. Pravidla moštárny jsem přečetl během 5 dnů a cítil jsem se po nich jako jiný člověk(citlivější, dospělejší, naivnější,...). Film bych úplně neodsuzoval(přestože kvalit knihy rozhodně nedosahuje). Do filmu rozhodně nemohli obsáhnout to, co se vyskytuje v...
Více
přestože má kniha více než 600 stran, nestalo se mi, že bych některou pasáž přeskočila.Irving má nadání vymýšlet zvláštní a poutavé příhody nejen hlavního hrdiny, ale i postav vedlějších.Rozhodně se u tého knihy nenudíte. Pokud jde o stejnojmenný film, nedá se ani v nejmenším srovnat s knihou. Spíš vás to naštve, pokud jste knihu předtím četli.

'Pravidla moštárny' mě skutečně dostaly. Je mi 15 a musím říct, že po jejich přečtení se na všechno dívám trochu jinak. V Irvingově románu je výstižně popisován problém s potraty a s dětmi v sirotčincích, které 'nikdo nechce'. Film mě moc nenadchl, protože v něm většina věcí vůbec nebyla a výrazná postava Melony tam byla vyjádřena pod pojmem...

Více
Knížka mě naprosto uchvátila, všem doporučuji. Patří k těm knihám, které když dočtete, zůstanou už navždy ve Vás, jako byste s hrdiny jejich příběh prožili a ne o něm jenom četli...
Knížku jsem dočetla asi týden před shlédnutím filmu na ČT1. Očekávání vystřídalo trpké zklamání. Kniha je úchvatná, krásně napsaná a celý příběh přirozeně podobný realitě.Přečetla jsem ji jedním dechem a byla jsem velice nadšená. Film je zkreslený a nepravdivý. Obsahově chudý, ale to je problém všech filmů srovnávaných s knihou.
Chtěl bych všechny, kteří viděli stejnojmenný film, ujistit, že poselství Johna Irvinga lze poznat jenom skrze psanou formu. Povznášející pocit z některých jeho myšlenek na pozadí surové reality je krásný.
Velmi krásná, jemná a zároveň tvrdá kniha. Homera postupně milujete, poté vás štve, následně s ním opět cítíte. Nevím, co v St.Cloud's, ale zbytku světa se učitě bude velmi líbit.

Ne tak dlouho po té, co jsem tuto knihu četl, jsem měl bezprostřední možnost být svědkem podobného předčítání malým princům a králům jednoho českého zdravotnického zařízení. Naprosto okamžitě jsem si vzpomněl na Homera, Dr. Larche a ostatní postavičky Irvingova románu.

Myslím, že „předčítání“ je vůbec zásadním prvkem knihy. Řekl bych, že kniha...

Více
První polovina knihy mě doslova nadchla, ta druhá už mi připadala přehnaná a nereálná. Ale i tak se moc pěkně čte, je zábavná a poutavá. Zaujmout Irving umí.
Zobrazit další (15)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pravidla moštárny
Autor:
Irving, John
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020712745
ISBN:
80-207-1178-3
Doporučená prodejní cena:
289 Kč
Originál:
The Cider House Rules
Překlad:
Košťál, Miroslav
Popis:
1× kniha, vázaná, 624 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2002 (3. vydání)