Norman Davies - Polsko

Polsko: Dějiny národa ve středu Evropy

Nakladatel: Prostor 2003
Rozebráno
449 Kč
pohlídat

Anotace

Britský historik zvolil ve své práci o dějinách Polska netradiční přístup - jeho výklad začíná po roce 1945 a noří se pak stále hlouběji do dějin ve snaze ozřejmit, jak se minulost promítá do polské současnosti. Přitom se opírá nejen o nezbytnou chronologickou naraci, ale připojuje i úvahy o základních problémech a otázkách polských dějin. V...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Tisíc let na božím hřišti

(...) Standardní dějiny Polska, jaké na českém knižním trhu dosud chybí, může Daviesova kniha nahradit jen zpola, za přečtení však stojí. Dějiny našeho významného souseda popisuje s nekonvenčním šarmem, osobním porozuměním a historickým nadhledem, který přesahuje středoevropské obzory a činí z ní docela výmluvnou ilustraci dějin světových.

Historie

(...) Ne prosté dějiny, ale literární dílo, v němž se erudice slavného britského historika (česky vyšlo Evropa. Dějiny jednoho kontinentu) spojuje s elegancí výborného vypravěče. Dějiny Polska zobrazuje jako nekončící zápas o stále ztrácenou svobodu, jako drama národa na rozhraní kultur, náboženství a mentalit, jako příběh nadějí, které se cyklicky ocitaly v popelu utrpení a zklamání.

Ke studiu

(...) Mezi všemi dějinami států - a že se jich u nás nyní píše a překládá požehnaně - je Daviesovo Polsko mimořádná událost, první liga, vlastně úplná špička první ligy a téměř jistě i letošní mistr. Dílo je nápaditě koncipované (začíná od současnosti a postupně sestupuje do stále starších vrstev historie), jasně rozvržené a napsané s málo vídanou bravurou historika-spisovatele, který nepoučuje, ale vtahuje čtenáře do děje, přičemž ho jen tak mimochodem informuje o důležitých věcech, které by třeba nemusel vědět.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Polsko
Autor:
Davies, Norman
Nakladatel:
Prostor
Edice:
Obzor
EAN:
9788072600830
ISBN:
80-7260-083-4
Doporučená prodejní cena:
499 Kč
Originál:
Heart of Europe
Překlad:
Valenta, Aleš a Valentová, Miroslava
Popis:
1× kniha, vázaná, 492 stran, česky
Rozměry:
15,5 × 23 cm
Rok vydání:
2003